Minister vil ikke si hvilke land som kan få danske asylmottak

Socialdemokratiet og Mattias Tesfaye går inn for en omfattende endring av asylsystemet.
Foto: Socialistisk Folkeparti
Danmarks integreringsminister sier regjeringen har en liste på en håndfull land der det kan bli aktuelt å legge danske asylmottak, men han vil ikke si hvilke.

Tirsdag er Mattias Tesfaye i møte om saken, men han holder foreløpig kortene tett til brystet. Han var nylig i Rwanda, men vil ennå ikke si hvor eventuelle mottak i utlandet kan havne.

– Vi har presentert vår idé om en ny asylpolitikk for en lang rekke land i og utenfor Europa. Og så har vi identifisert en håndfull land vi vil prøve å komme i dialog med. Jeg har ikke tenkt å si hvilke land, sier Tesfaye.

Han sier likevel at det ikke trenger å være et demokrati for å kunne huse et dansk mottakssenter.

– Vi kommer ikke til å se gjennom fingrene med at land bryter menneskerettighetene. Der har vi en åpenbar juridisk forpliktelse, og jeg synes også vi har en politisk og moralsk forpliktelse. Det betyr ikke at det aktuelle landet nødvendigvis må være et demokrati, slik vi forestiller oss det, sier den sosialdemokratiske ministeren.

Allerede før valget i 2019 gikk Socialdemokratiet inn for en omfattende endring av asylsystemet, der søknader behandles utenfor Danmarks grenser. Siden er det ikke kommet noen opplysninger om hvilke land som kunne tenke seg å huse asylsøkerne mens de venter.

Tesfaye viser til at han før jul håpet at mer konkrete planer kunne legges fram offentlig innen et år.