Skal bli bedre på dokumentavdekking

 
Politi og tollvesen får opplæring av spesialister og dokumentgranskere fra Nasjonalt ID-senter. Formålet er å avdekke flere utlendinger med falsk identitet i Norge.
0Shares

– Vi ser at de blir flinkere og flinkere til å lage forfalskninger som er vanskelige å avsløre, sier spesialist på dokumentgransking, Ed van Arragon til Vestfold Blad. 

Falske identiteter brukes som ledd i kriminell virksomhet og er et økende problem for flere myndigheter fordi de kan brukes til urettmessig tilgang til for eksempel bankkonto, arbeidstillatelser og trygdeytelser.

Ofte har man bare få sekunder på seg til å sjekke et pass, og man kan ikke bare se på det tekniske.

– Det handler også veldig mye om erfaring, så man må kjenne dokumentet og kunne bruke de hjelpemidlene man har. Om man er i tvil så bør man undersøke nærmere. Men det handler også om å se etter andre tegn og observere de som står i køen, forklarer van Arragon.

– Må bli bedre
– Frem til i dag så har vi ikke tatt så veldig mange med falsk identitet i Vestfold, og det er en av grunnene til at vi har denne fagdagen. Vi må bli bedre på det og vi har tatt noen, men da har det vært veldig tydelige forfalskninger, sier Anne Kristin Solberg, seksjonssjef i utlendingsforvaltningen ved Felles Forvaltningsenhet i Vestfold til avisen.