- Leo Ajkic får utmerkelse fra Nobels Fredssenter - 06.10.2024
- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
Klagen fra Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund sto høyt på dagsorden da pressens eget etiske organ holdt møte tirsdag formiddag.
Tegneseriestripen (faksimilebilde) viser en karikert utgave av en omskjæringsseremoni. Organisasjonene mener at kvinnen på tegningen, i Tomas Drefvelins strek, åpenbart må være jøde.
– Tegningen viser en brutal scene hvor et barn lemlestes av to voksne. Tegningen er så karikert og så brutal at vi mener at det vil være både rimelig og rasjonelt for mottagerne å oppfatte tegningen som fiendtlig mot jøder, eventuelt også mot muslimer, het det i den første henvendelsen til PFU.
– Skuffelse
Nå uttrykker både Antirastisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund skuffelse over PFUs konklusjon.
– Jeg konstaterer nå at man kan gå nokså langt i å karakterisere jøder, så lenge det kalles religionskritikk. Tegneserien er blitt spredd av høyreekstremistiske organisasjoner. Klart man kan kritisere omskjæring, men jeg forventer at man gjør det uten at resultatet ligner på antisemittisk propaganda, sier leder i Antirastisk Senter, Rune Berglund Steen, til Aftenposten.
– Skuffende, men ikke overraskende, kommenterer forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn overfor avisen.
Handler om ytringsfriheten
I sitt skriftlige tilsvar avviste Dagbladet klagen, og presiserte at man ikke har forståelse for begrensningene i ytringsfriheten som klagerne legger opp til. Sjefredaktør, John Arne Markussen, sier til Aftenposten at han oppfatter kjennelsen som meget klar:
– Jeg er naturligvis glad for at Dagbladet ikke ble felt. Samtidig legger jeg ikke skjul på at Dagbladet fikk sterke og omfattende reaksjoner etter at stripen ble trykket. Mange mennesker føler seg såret, noe som gjør inntrykk, fremholder sjefredaktøren.