– Samarbeidsforholdene ligger til rette

 
Foto: Claudio Castello
Polske IT-firmaer på Norgesbesøk er optimistiske med tanke på å etablere seg i Norge.
0Shares

Forholdene for økt økonomisk samarbeid og handel mellom begge land har aldri vært bedre. Polen er et av få EU-land som vokser til tross for finankrisen som rammer unionslandene, mens utsiktene for Norge ser fortsatt lyse ut. 

Slik kunne polske bedriftsledere på tur i Norge konkludere under dagens presentasjonsmøte på Norsk-polsk handelskammers lokaler på Uranienborg. Særlig i IKT-markedet har Polen i de siste ti årene seilet opp som en viktig aktør, takker være globaliseringen og flyttingen av produksjonen til lavkostland i Asia og Øst-Europa.

– Vi har en sektor som er veldig ambisiøs. Og så er det mange unge høyt utdannede polakker utenlands som ofte er til hjelp, sa Kamil Mazuruk fra Good One Group. 

Strategisk rådgiver Adam Boryniec i Powel viser til de ulike tekniske løsningene man jobber med. Han kom som arbeidsinnvandrer til Norge, og fikk jobb i det Trondheimsbaserte firmaet.
Foto : Claudio Castello

– Ut og finn nordmennene
Hjemme i Polen er Good One et allsidig firma som jobber med alt fra IT til PR.

Kamil Mazuruk fra Good One Group yter forretningsassistanse til polske firmaer i utlandet, og når utenlandske firmaer kommer til Polen.
Foto : Claudio Castello

– Vi hjelper polske firmaer å promotere seg i utlandet, og hjelper de utenlandske når de skal gjøre det samme i Polen. I vår kundeportefølje kan man blant annet finne det tyrkiske turistkontoret i Warszawa.

Hva ønsker dere å få til i Norge?

– Først av alt, gå ut og finne eventuelle norske partnere. Vi er åpne for alle aktuelle aktører for prosjektet, og ikke minst utveksling av strategiske løsninger, sier han til utrop.no.

– Kall med Greg
Grzegorz Korycinski leder ideowski.pl, et langt mindre nettbasert selskap. Han ser både mulighetene og hindringene.

– Norsk lovpraksis på næringslivssektoren gjør at mulige samarbeidsprosjekter, og herunder etablinger vil ta tid, og ikke vil kunne gjøres under i en fei.

Som flesteparten av polske IKT-firmaer er man ganske internasjonaliserte. Grzegorz foretrekker blant annet selv å bruke en anglisert form av fornavnet sitt. Og la til at landegrenser ikke bør være noe hinder.

– Har man gode idéer, så kan man nå frem til alle aktuelle målgrupper. Til tross for at vi er små i størrelse og omsetning, så har vi allerede et par internasjonale kunder.

“Handler” kun med utlandet
For Karol Przybyszewski og hans QBurst handler det så å si 100 prosent om det internasjonale.

– Våre oppdragsgivere er nesten bare utenlandske. Noen avdelinger har ikke engang polske kunder, påpekte han.

Hovedkvarteret ligger i Białystok, en by som i de seneste årene har blitt stadig mer attraktiv. Som en av Polens østligste byer, nær Hviterussland og Ukraina i Schengens og EUs yttergrense, er dette et yndet destinasjon for arbeidsinnvandrere.

– For oss handler ikke denne internasjonalisering kun om business, men også om livskvalitet. Vi lærer av andre, og andre lærer om Polen, sa Przybyszewski, som også håpet å møte likesinnede i Norge i løpet av denne turen.