Skal være enige om engangsamnesti for asylbarn

Lederne for de fire borgerlige partiene: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Knut Arild Hareide (KrF). Her fotografert sammen i 2011
Foto: Fremskrittpartiet
KrF, Venstre, Høyre og Frp er enige om å gi et engangs amnesti til asylbarn som har bodd lenge i Norge. Deretter skal asylpolitikken strammes kraftig inn. Dette ifølge kilder VG har snakket med. 
0Shares

Idet forhandlingene om hvem som skal danne ny regjering er inne i siste fase, skal noen punkter være på plass.

VG skriver at det er asylpolitikken og deler av de kontroversielle helsesakene som nå er avklart.

  • Det vil bli gitt et amnesti til mange asylbarn som har lang oppholdstid i Norge. Dette er en seier for KrF, som har engasjert seg sterkt for disse barna.
     
  • Deretter blir det en kraftig innstramming i asylpolitikken. Solberg-regjeringen vil rigge sin asylpolitikk etter «dansk» modell, blant annet med dramatisk høyere terskel for familiegjenforening.

Den såkalte utlendingavtalen i Danmark innebærer blant annet et poengsystem for å rangere innvandrere, og for å kunne få familiegjenforening må man oppnå et visst antall poeng.

Sentrale folk i KrF sier har imidlertid uttalt til VG at lysten til å sitte i samme regjering som Frp er borte. En av de viktige grunnene er at Siv Jensen og Frp-ledelsen ikke har tatt noe oppgjør med de kontroversielle innvandrings-uttalelsene fra flere sentrale Frp-medlemmer. 

Ennå ikke ferdig forhandlet
KrF-leder Knut Arild Hareide forlot ifølge VG hotellet i Nydalen rundt klokken 13.15. På spørmål om det er aktuelt å be om utvidete sonderinger svarer han slik:

– Det er en av mulighetene som kan være aktuelle.

– Det er ikke sikkert at alle avklaringer kommer i dag, sier han.

På spørsmål fra VGs journalist på om han er fornøyd med det han kan presentere for partiet i dag, svarer Hareide slik: 

– Det skal jeg fortelle til partiet. Det har vært en god dag. Nå skal vi ha formelle møter med partiorganisasjonen, sier Hareide til VG.