– Sa jeg ville få oppholdstillatelse 14. oktober

Ny regjering, nye muligheter? For "Sara" og andre asylbarn med fastlåst situasjon kan Venstres og Krfs fremmelse av amnesti for de med lang tid i Norge være en ny kime til håp i en ellers tung tilværelse.
Foto: Tine Poppe
I dag er det en skjebnedag, både for Erna Solbergs nye regjering og for 400 asylbarn og deres familier som har havnet "i potten" under sonderingene om en ny ikke-sosialistisk regjering.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

42-årige Mona A. Samahdanas setter sin lit til Høyre-leder Erna Solberg. I fem år har den palestinske familien Mona ventet på å få bli i Norge, skriver Aftenposten.

– En venninne fra Irak sa at jeg ville få oppholdstillatelse 14. oktober, ettersom hun hadde hørt om regjeringsforhandlingene, sier hun til Bergens Tidende.

– Ventingen har ødelagt veldig mye for oss. Jeg har brukt to år på å lære norsk slik at jeg kunne følge undervisningen på videregående, sier sønnen Mesheal (20).

Ut mot innstramninger
Etter det Aftenposten erfarer har Venstre og KrF gjort det klart og tydelig at de ikke kan sitte i en regjering som gjennomfører en generell innstramming av asylpolitikken.

Som Aftenposten skrev allerede 6. september var Høyre og Frp villig til å gi KrF og Venstre en “seier” når det gjaldt asylbarna; et engangsamnesti til de rundt 400 asylbarna i Norge, mot å akseptere en relativt streng innvandringspolitikk.

Asylbarna og deres familier har fått avslag på opphold, men er fortsatt i Norge, blant annet som følge av at deres antatte hjemland ikke vil ta imot dem.

Avgjørelse faller
I dag faller altså beslutningen om hvilke partier som blir med i Solbergs regjering, og kanskje kan sjubarnsfamilien få en avklaring på om familien kan få bli i Norge.

I møter med partifeller skal de borgerlige partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) gjøre opp regnskap etter ni dager med sonderinger.

– Vi har kommet et godt stykke på vei, men noe gjenstår, sier KrF-lederen.

Først senere i ettermiddag blir det tidligst klart hvilke partier som eventuelt går videre med reelle regjeringsforhandlinger, med sikte på å danne en ny regjering. En ny Erna Solberg-regjering skal presenteres i midten av oktober, etter at den rødgrønne regjeringen har lagt frem statsbudsjettet 14. oktober.