Årets Rafto-pris til bahrainere

Foto: Flickr
Foto: Flickr
Rafto-prisen tildeles hvert år til organisasjoner eller personer som arbeider for å fronte menneskerettighetene. I år gikk prisen til en bahrainsk organisasjon.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Årets Rafto-pris går til Bahrain Centre of Human Rights (BCHR) for deres lange og modige kamp for fundamentale menneskerettigheter som yttringsfrihet og organisasjonsfrihet i Bahrain. Ved å gi prisen til BCHR, gis det oppmerksomhet til brudd på menneskerettigheter i en region hvor angrep mot folk altfor ofte blir møtt med taushet fra vestlige regjeringer. 

Lang kamp til stor bekostning
Ved den arabiske vårens utbrudd i februar 2011 ble det en rask spenning i Bahrain. Maryam al-Khawaja, fungerende leder i BCHR, kaller hendelsene i Bahrain for “en upraktisk revolusjon” og poengterer på hennes Twitter-konto og utallige presseuttalelser at menneskerettighetene også gjelder for Gulfen, inkludert kvinner, minoriteter og migrantarbeidere. 

2013: Økning i menneskerettighetsbrudd
Protestene fortesetter i dag og demonstrasjoner blir møtt med harde tiltak. Annonseringen av demonstrasjoner den 14. august førte til arrestasjoner i forkant av demonstrasjonen, blokader i enkelte steder og overdreven bruk av militærmakt. Fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og organisasjonsfrihet har vært svært begrenset og frivilige organisasjoner er offer for overvåkning eller er går i oppløsning.

Ingen vet nøyaktig hvor mange liv som har gått tapt siden 2011. BCHR har dokumentert over 80 drepte, et veldig høyt tall for et så lite land.  

(kilde: rafto.no)