Frp og Høyre-regjering gir ny asylpolitikk

 
Foto: Skjermdump/TV2
Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke går i regjering med Venstre og KrF nå, men går i regjeringsforhandlinger med Frp. En ny asylpolitikk vil også være på plass etter sonderingene mellom de fire partiene.
0Shares

Under pressekonferansen som nettopp er blitt avholdt i Stortingets vandrehall har Høyre-lederen gitt uttrykk for en så bred borgerlig regjering som mulig. Samtidig presenterer hun nå en historisk samarbeidsavtale mellom Høyre, KrF, Venstre og Frp, ifølge VGNett.

– Selv om vi har hatt konstruktive samtaler, og nærmet oss på flere politiske områder, finner altså ikke KrF og Venstre det riktig å gå inn i en regjering nå. Områder som KrF og Venstre måtte være opptatt av, er likevel viktige deler av det en ny regjering skal gjennomføre, sier Solberg.

Frp-lederen ramset opp det hun mener Frp har fått gjennomslag for med Høyre.

– Vi er godt fornøyd med det vi har fått til, og skal være åpne også på det vi har gitt. Vi har fått gjennomslag for en lovfesting av rettigheter i eldreomsorgen, fjerning av arveavgiften og mye, mye mer, sier Jensen, ifølge VGNett.

Avstand
Krf-leder Knut Arild Hareide avviser at det ikke er Frp alene som gjør at de sier nei til regjeringssamarbeid.

– Først og fremst er det den politiske avstanden som er avgjørende. Vi måtte ha sett en annen helhet, sier Hareide.   

Vil løse asylflokene
Når det gjelder utlendingsfeltet sier Jensen at man har fått mye gjennomslag for sin politikk, som likevel vedgikk at Frp også har gitt noen innrømmelser til KrF og Venstre som “smerter”, særlig på asyl.

– Vi har likevel fått til en kraftig innstramming, sier hun til de fremmøtte på Vandrehallen.

– Vi har fått en asylpolitikk som fremmer asylbarna, fremmer helheten og Venstres synspunkter, kommenterte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Her er flere viktige punkter fra den nye borgerlige samarbeidsavtalen:

* Samarbeidspartiene bygger sin politikk på sosialt ansvar og internasjonalt solidaritet. Partiene vil jobbe for å løfte mennesker ut av fattigdom, både i Norge og i fattige land. Samarbeidspartiene vil prioritere jenters utdanning i fattige land.

* Samarbeidspartiene bygger sin politikk på at alle mennesker har universelle rettigheter uavhengig av hvor iverden de bor, slik som ytringsfrihet, trosfrihet og beskyttelse av privat eiendomsrett. Partiene vil arbeide for å spre kunnskap om menneskerettigheter og bekjempe vold og undertrykking, for eksempel kjønnslemlestelse, tvangsekteskap, menneskehandel og seksuelt misbruk av barn.

* RLE-faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), og kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 prosent kristendom, vil gjeninnføres.

* Sexkjøpsloven evalueres, og det legges frem en stortingsmelding på bakgrunn av evalueringen. Sosialpolitiske virkemidler overfor prostituerte forsterkes.

* Partiene viser til egen avtale om utlendingsfeltet.

(kilde: hoyre.no)