Nye tiltaler mot politibetjentene som var til stede da George Floyd ble drept

En storjury har tiltalt fire tidligere politibetjenter for å ha brutt George Floyds grunnlovsfestede rettigheter da han ble drept i en pågripelse i fjor.
25Shares

Fra før er politibetjenten Derek Chauvin kjent skyldig i forsettlig drap. Domsavsigelsen med straffeutmålingen er ventet 16. juni.

Fredag ble det klart at Chauvin tiltales på nytt i saken. Sammen med tre tidligere politikollegaer er han nå tiltalt for å ha brutt Floyds rettigheter under pågripelsen 25 mai i fjor.

En føderal storjury har tatt ut tre tiltalepunkter mot Chauvin og de tidligere politibetjentene Thomas Lane, J. Kueng og Tou Thao, som også deltok i pågripelsen. Dødsfallet utløste voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner.

Tiltalepunktene kan straffes med fengsel i livstid eller dødsstraff, men så strenge straffer er svært sjeldne i slike saker.

Den stammer fra en pågripelse av en 14 år gammel gutt i 2017, da Chauvin også la trykk på nakken til personen han skulle pågripe.

Chauvin sitter allerede fengslet i påvente av domsavsigelsen. De tre øvrige politibetjentene blir ikke fengslet i påvente av rettssaken i august.

De tre deltok digitalt i rettsmøtet i Minneapolis fredag. Chauvin deltok ikke.

Kueng og Lane bisto også i å holde Floyd nede, mener påtalemyndigheten. Samtidig mener de Thao holdt forbipasserende unna og hindret dem i å gripe inn.

Chauvins forsvarere hevdet i drapssaken mot ham at han handlet etter boka, og at Floyd døde av underliggende helseproblemer og stoffmisbruk.

Chauvin har etter kjennelsen bedt om å få en ny rettssak. Han ble dømt for samtlige tiltalepunkter i drapssaken.