Slutt med kroppsvisitering

Kostet rundt en million: Trandums splitter nye avdeling ble tatt i bruk for ti dager siden.
Foto: Claudio Castello
Nå er det slutt med kroppsvisitering av asylsøkere, som er internt på Trandum, etter advokatbesøk.
0Shares

Advokat Fridtjof Feydt gikk ut i Dagbladet som en reaksjon på at politiet kroppsvisiterte asylsøkere og utlendinger etter advokatbesøk. Han mener det er en uverdige behandling av mennesker i nød.
Foto : ADVOKATHUSET FEYDT & HAMBORGSTRØM

Advokat Fridtjof Feydt gjorde media oppmerksom på denne praksisen. Han skrev et brev både til Politiets utlendingsenhet og Justisdepartementet. I brevene klaget han på rettssikkerheten til asylsøkerne og utlendinger som skal utvises og som er plassert i politiets lukkede forvaringssenteret på Trandum i Ullensaker.

Reagerte sterkt
Advokaten reagerte sterkt på denne uverdige behandlingen av mennesker i nød. Han forklarer at asylsøkerne måtte kle av seg og sette seg over et speil etter møte advokat.

Da jeg gikk ut i Dagbladet og sa rett ut at jeg fryktet for rettssikkerheten, ble det forandringer.

 Først etter at jeg gikk ut i Dagbladet og fortalte hvor ille det var, ble det slutt på den nedverdigende praksisen, sier han til Dagbladet.

Nå sjekkes de internerte bare når det er konkret mistanke om forsøk på å smugle noe inn på det lukkede forvaringssenteret for asylsøkere som skal sendes ut av Norge, sier Feydt.

Fikk aldri svar
Til tross for at den kjente advokaten sendte brev både til Politiets utlendingsenhet – som bestyrer det som populært kalles Norges eneste asylfengsel – og Justisdepartementet i august, har Feydt aldri fått svar.

 Da jeg gikk ut i Dagbladet og sa rett ut at jeg fryktet for rettssikkerheten, ble det forandringer. En politiadvokat har bekreftet personlig overfor meg at det er innført nye rutiner, noe jeg selv oppdaget da jeg var på klientbesøk på Trandum fredag. Men svar på min skriftlige henvendelse har jeg aldri fått, sier advokat Feydt til Dagbladet.