Historisk au pair-sak i retten

Oslo Tinghus: akkurat nå foregår det her fengslingsmøte i Amelie-saken.
Foto: Flickr.com
For første gang skal en norsk domstol sette grenser for hvor langt en vertsfamilie kan presse en au pair til å jobbe i hjemmet – og utenfor, skriver Dagbladet. Au pair-rettssaken startet i Oslo tingrett på mandag.

Et ektepar fra Bærum er tiltalt for å ha presset to au pair-kvinner til å jobbe utover hva loven tilsier.

– Den tiltalte kvinnen (39) erkjenner ikke straffeskyld for tvangsarbeid, sier forsvarsadvokat Silje Steenvaag, til Dagbladet.

Den titalte mannen på sin side sier han ikke kommer til å delta i særlig grad under rettssaken. 

– Jeg er med noen timer i butikken fra start. Så begynner jeg i en annen jobb i et vaskefirma. Det blir kona som må svare på det meste om denne saken i retten, sier den tiltalte mannen (42) til Dagbladet.

Den tiltalte kvinnen mener mye i forklaringene til anklagerne er løgn. Det kom frem under en pause i retten.

Ekteparet risikerer inntil fem års fengsel, dersom de blir dømt for tiltalen. Rettssaken var i utgangspunktet en åtte dager lang sak med et 30-talls vitner. Saken har blitt forlenget til ni dager.

Anklagene
De to au pairene fra Filippinene anklager ekteparet for å ha tvunget dem til å jobbe uten ekstra betaling opptil 96 timer i uka  ikke bare i hjemmet, men også i Rema 1000-butikken som ekteparet drev på Nadderud i Bærum, skriver Dagbladet.

Advokatfullmektig Gunhild Vehusheia er bistandsadvokaten til den ene av kvinnene (32), som først var innkalt som vitne. Men påtalemyndigheten endret hennes status til fornærmet.

Vehusheias klient bodde hos og jobbet for det tiltalte ekteparet fra november 2008 til januar.

Den andre kvinnen (nå 30) var hos ekteparet fra august 2010 til juni 2011. Det var hun som først gikk til politiet om at hun ble presset til å jobbe langt utover det som sto i au pair-kontrakten.

Anklagerne er svigerinner på Filippinene. 30-åringen er nå au pair i Danmark. 32-åringen har butikkjobb i Norge med ordinær oppholds- og arbeidstillatelse.

Ikke lenger Reitan-ansatt
De tiltalte er fra Bærum. De har bakgrunn fra Sri Lanka. De tiltalte har mistet kontrakten med Rema 1000 og Reitan-gruppen etter at påstander om tvangsarbeid ble en politi- og påtalesak, ifølge Dagbladet.

Men den tiltalte kvinnen avviser denne årsaksforklaringen.

– Vi har ikke fått sparken. Jeg sa opp fordi jeg allerede hadde ny avtale med en annen kjede, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun har selv signert en oppsigelse til regionsjefen i Rema 1000 sommeren 2012 med anmodning om å bli løst fra kontrakten raskest.

Ekteparet driver nå forretning hos en annen dagligvarekjede.

Bare jobb hos egen vertsfamilie
Ifølge loven kan ikke au pairer arbeide hos andre arbeidsgivere eller andre vertsfamilier enn vertsfamilien sin, verken mot betaling eller gratis.

Siden au pair-ordningen ble formalisert i Norge på 1970-tallet, har maksimal arbeidstid for au pairer vært fem timer om dagen eller 30 timer i uka med lett husarbeid.

Regelverket for au pair-opphold i Norge ble oppdatert 1. juli 2012.

 Den viktigste endringen er at det ikke skal være noen tvil om at dette er en kulturutveksling der muligheten for språkopplæring ligger i bunnen. Derfor blir ikke lenger au pair-søknader innvilget for kvinner som har egne barn, sier områdeleder Hanna Krange i oppholdsavdelingen i UDI til Dagbladet.

Er småbarnsmødre
Begge kvinnene hadde ifølge tiltalen to små barn og familie å forsørge hjemme i Filippinene. Det ble svært mye jobb, men lite å forsørge slekta for, skriver Dagbladet.

– Antallet au pair-søknader til UDI ligger ganske stabilt mellom 2.500 og 3.000 i året. Slik oppholdstillatelse gjelder i ett år for søkere mellom 18 og 30 år, og kan forlenges med ett år  men ikke lenger.