Gjenopptar Neda-saken

Asylbarnet Neda Ibrahim (her sammen med NOAS` generalsekretær Ann-Magrit Austenå) var en av de to vinnere av årets utgave av Annette Thomessens minnepris.
Foto: Tine Poppe
Neda-saken starter i Oslo tingrett denne uken, og forhandlingene vil holdes tirsdag og onsdag. Familien håper en gang å kunne vende tilbake til Norge.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Familiens advokat Arild Humlen mener at tvangsutsendelsen bygger på generelle vurderinger. I juni ble Neda Ibrahim (til venstre i bildet) med familie returnert til Jordan etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland, melder NRK.

– Barna er sendt tilbake til en situasjon som er høydramatisk for dem, hvor de kan høre bombenedslagene i Syria og bor i et samfunn som er presset av halvannen million syriske flyktninger, sier Humlen, som selv var i Jordan for å forberede saken i slutten av august.

Vanskelig prosess
Utlendingsnemda besluttet 11. april ikke å omgjøre tidligere vedtak om utvisning av familien. Nå skal   Oslo tingrett ta stilling til gyldigheten av vedtaket.

– Høyesterett og stortingsmeldinger har sagt at på et tidspunkt vil barnas tilknytning veie tyngre enn alle andre hensyn. Er ikke tidspunktet nådd når de har vært i Norge i nesten elleve år? spør han retorisk.

Humlen mener barnebeskyttelsen i realiteten er borte om reglene ikke skal gjelde i denne saken. Videre sier han at det viktigste juridisk sett er om domstolen bør prøve mer konkret hva som er barnets beste og hvor mye dette skal veie.

– Jeg mener at disse to tingene er domstolens kontrolloppgave, og at de har en mindre prøvingsmulighet når det gjelder selve avveiningen mot innvandringsregulerende hensyn, sier Humlen til NRK.