Får ikke bo i Norge

Vil havne her: fra trygge omgivelser i Norge til slummen i Nairobi. Her vil treåringen "Maria", norskfødt med norsk pass havne hvis hun og moren blir sendt tilbake til Kenya.
Foto: Jim Whalen
Treåringen Maria er født og oppvokst i Norge, norsk statsborger og med norsk far. Likevel vil myndighetene at både hun og moren reiser tilbake til Kenya.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg er ingen kriminell. Det jeg har gjort er å søke asyl under falskt navn, slik som så mange andre har gjort, sier den fortvilte moren til Dagsavisen.

Oslo tingrett skal avgjøre skjebnen til Maria og moren. Saken ble behandlet onsdag. Det er så langt ukjent når en domsbeslutning vil foreligge.

– Saken er unik. For det første er Maria, i motsetning til asylbarn, norsk statsborger. For det andre har norske barn vært involvert i andre utvisningssaker, men i disse sakene har barnet også hatt kontakt med sine norske foreldre, og kan da bli i Norge med dem, sier Georg Schjerven Hansen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Karin Andersen (SV), mener det er absurd at et norsk barn nå kan bli sendt ut av Norge.

– Her må det være et hull i lovverket. Jeg vil ta kontakt med KrF og Venstre om dette, sier hun til Dagsavisen.

Til slummen
Treåringen har norsk far, som ikke vil ha noe med hverken Maria eller moren å gjøre.

– Blir vi sendt ut, blir det en oppvekst i slummen for Maria. Maria har ingen andre enn meg. Hun vil ende opp som en norsk analfabet, sier moren.

Utlendingsnemnda (UNE) har vedtatt å utvise henne til Kenya med fem års forbud mot å returnere til Norge. UNE har vurdert at det er best for Maria å vokse opp i Norge, men har besluttet at hun skal følge sin mor av “innvandringspolitiske hensyn”. 

Psykolog Karl Eldar Evang mener Marias mor er blitt utsatt for et «umulig dilemma».

– Barnet blir ikke utvist, men i effekt blir det utvist, påpeker han.