Rasistisk twitterprofil skaper voldsomme reaksjoner

En bruker som oppgir å være tilknyttet et høyreekstremt nettsted har opprettet en profil på Twitter med sterkt krenkende, rasistisk og voldelig innhold
Foto: Shawn Campbell
Niende september tvitret profilen NegerJeger sin første melding: KNUS MULTIKULTURALISME. I dag har profilen blant annet skrevet at muslimer er ville rovdyr som burde avlives.
0Shares

Siden den første meldingen har det daglig kommet mengder med ekstremt rasistisk innhold, både skriftlige meldinger, fotografier og illustrasjoner. Profilbildet til NegerJeger er en animert Anders Behring Breivik som skyter både barn og voksne med annen hudfarge enn profilen hevder å ha selv.

Profilen skriver også i sin biografi på nettsiden: “#WhiteResistance Telling the truth about muslims/niggers/leftists” og henviser til nettstedet fyret.nu, en høyreekstrem “nyhetsportal” som mener media lyver om temaer som voldtekt, innvandring og kriminalitet.

Sterke reaksjoner
Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og mange mener at myndighetene burde få profilen stengt på grunn av det voldelige rasistiske innholdet. Men PST har foreløpig ikke gått inn for å få stengt kontoen. Elisabeth Nordheim, samfunnsdebattant og profilert blogger raser over dette, senest i Radio Norges nyhetsending klokka 10 i dag.

Utsnitt av den sterkt rasistiske og voldsforherligende profilen.
Foto : Skjermdump/utsnitt

Hadde vedkommende fremstått som islamist og uttrykt tilsvarende om hvite eller kristne, ville politiet ha satt inn store ressurser på å pågripe og fengsle ham.

– Kontoen ville vært stengt for lengst om det var en islamist som sto bak kontoen, kommenterte hun.

I helgen anmeldte ifølge Nettavisen Dagblad-journalisten Marie Simonsen twitterkontoen til politiet. 

Jon-Wessel Aas, en ivrig debattant på sosiale medier, sier seg enig med Nordheim.

– Hadde vedkommende fremstått som islamist og uttrykt tilsvarende om hvite eller kristne, ville politiet ha satt inn store ressurser på å pågripe og fengsle ham, mistenkt eller siktet han for oppfordring til vold og terror.

Person med oppmerskomhetsbehov
En som har god kunnskap om hatretorikk på nett, John Færseth, ansvarlig redaktør i Vepsen.no, sier til Utrop

John Færseth i Vepsen.
Foto : Torunn Grymer

at han tror NegerJeger er en person som er ute etter oppmerksomhet. Han er derfor usikker på hvor mye oppstyr det er lurt å lage, selv om en del av ytringene både rammes av rasismeparagrafen og inneholder hets av enkeltpersoner. Men at det er en person som har kjennskap til de ytterliggående miljøene, er han ikke i tvil om når han ser nettstedene personen refererer til i sine twittermeldinger.

– Det er ikke ofte man ser norske profiler støtte Breivik, men det er heller ikke første gangen, påpeker Færseth. 

Han nevner blant annet plakatene som ble hengt opp i Oslo i sommer, hvor det sto slagord som sympatiserte med Breivik som “Ikke lukk øyne og ører, les 2083, lytt til Breivik.”

Vepsen er en organisasjon som har som formål å drive gravende journalistikk om voldelige, rasistiske, totalitære eller hatefulle og antidemokratiske miljøer og grupper og følger med på miljøer og personer også på nettet.