Frykter morsmål hindrer barns norskopplæring

 
Foto: Arbeiderpartiet
Jan Bøhler (Ap) er skeptisk til at barn lærer morsmålet før de lærer norsk. Han mener at foreldre må prioritere å snakke norsk til barna. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Unger her i Groruddalen leker ofte sammen på norsk. Men når de er sammen med foreldrene sine, snakker for mange foreldre sitt opprinnelige språk med barna, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (bildet) til aftenposten.no.

Han mener at foreldre er nødt til å prioritere å snakke norsk med barna, dersom de har planer om å bli i landet.

– Når barna vokser opp her, og foreldrene ikke har noen planer om å flytte tilbake til hjemlandet, burde man snakke norsk på hjemmebane. Det handler om å innstille seg på å bo og fungere i Norge, sier han.

Kontroversielt
Han er klar over at det han sier kan oppfattes som kontroversielt. I mange miljøer eksisterer det en sterk overbevisning om at morsmålsopplæring er en styrke for språkkunnskapene.

– Men tallene som Aftenposten har skrevet om viser at ideen om å lære norsk via morsmålet, ikke har fungert. I stedet får disse barna en svakhet når de ikke lærer norsk skikkelig, som gjør det vanskeligere å lykkes i skole og arbeidsliv, sier stortingsrepresentanten.

– Får dårligere forutsetninger for å lykkes
Han understreker at han ikke er motstander av at barn lærer sine foreldres opprinnelige språk.

– Nei, i forrige uke stemte Arbeiderpartiet for å innføre morsmål som valgfag fra 5. klasse  i Oslo. Men dette handler om hva som skal være det primære for foreldrene. Jeg er redd for at morsmål hjemme kan være en hemsko, og at man gir barna dårligere forutsetninger for å lykkes enn de ellers kunne hatt, sier Bøhler.