Derfor talte hun i hijab

Ap-politiker Sofie Tømmerås Lyshagen tar på seg hijab på talerstolen under bystyremøtet i Sarpsborg. - Har noen problemer med å respektere meg når jeg har på meg en hijab? Det spør hun ordfører og bystyret om etter å ha dekket håret med plagg.
Foto: sa.tv
Videoen av Sofie Tømmerås Lyshagens (A) tale i kommunestyret, da hun iførte seg hijab, fikk flest visninger i 2013, og hun ble overøst med SMS-er. Ap-politikeren forteller til Utrop at hun er godt fornøyd med oppmerksomheten rundt stuntet.
0Shares

Ap-politiker Lyshagen overrasket bystyret da hun tok på seg hijab på talerstolen på bystyremøtet. Hendelsen fant sted i begynnelsen av desember i fjor. Videoen av talen ble Sarpsborg Arbeiderblads mest sette i 2013 med 13 592 visninger, 3000 flere visninger enn video-opptaket som vant andreplassen.

Målet med stuntet var å få oppmerksomhet og fyre opp en ny hijab-debatt. Hun mener man ikke kan forby at individer i et demokratisk samfunn viser identiteten sin med klesplagg.

Frp foreslo nemlig før jul atter en gang forbud mot bruk av hijab, nikab og burka på kommunale arbeidsplasser i Sarpsborg. Forslaget denne gangen var å forby det også for barn i barnehage og grunnskole.

Per Bjørnar Wiig, leder for Team lønn og personal i Sarpsborg kommune, opplyser at dersom forslaget hadde gått igjennom, ville bestemmelsen omfattet 3 900 fast ansatte i kommunen. Blant disse er ansatte i barnehager, skoler, skole- og fritidsordningen (SFO), helsetjenesten og Nav. 6500 elever på grunnskolenivå ville også falt inn under forbudet.

– Frp foreslo dette forbudet første gang i 2004, informerer Kai Roger Hagen, leder for Fremskrittspartiet i Sarpsborg.

Ville se reaksjoner

Lyshagen hadde holdt hijab-planen hemmelig. Det gjorde hun bevisst for å se reaksjonene til Frp-politikerne som var til stede.

– Parti-representanter i forsamlingen måpte, for de skjønte ikke hva som skjedde. Frp-erne lo, forteller hun.

Det var den reaksjonen hun ventet seg, men opptrinnet var ikke ment som en spøk. Dette er alvor, understreker Lyshagen. 

– Jeg tar opp det at veldig mange jenter føler at hijaben er en del av identiteten deres. Vi trenger ikke lage et forbud mot noe som ikke er et problem, slår hun fast.

Hun mener at dersom man skal forby religiøse hodeplagg, så må man også forby andre religiøse påkledninger og symboler på smykker. Kai Roger Hagen ser derimot kun på hijab-bruk som et samfunnsproblem.

– Vårt forslag omhandlet hijab, nikab og burka. Fordi det er mest utbredt, er det blitt et samfunnsproblem. Det er ikke minst et samfunnsproblem at mange jentebarn blir tvunget til å gå med dette plagget, sier Frp-lederen i kommunen.

Han ser ikke at forbudet strider mot religiøs frihet, fordi han mener at hijab, nikab og burka ikke ansees som religiøse plagg.

– På undertrykkernes side
Hagen oppfattet Lyshagens opptreden som at hun tar parti med islam og kvinneundertrykkelse. Det er to sider av samme sak, mener han.

– Hvis man studerer land der islam er dominerende som religion, så vil man se at alle disse landene er kvinneundertrykkende.

Han forteller videre at lovforslaget ikke er tilknyttet regulering av innvandring eller innstramming av innvandrernes rettigheter.

– Tvert imot. Det er for å gi kvinner økt frihet til å velge. Jeg stemte på Amal Aden som årets navn i Dagbladets kåring, fordi hun motarbeider kvinneundertrykkende krefter til tross for at hun har mottatt trusler. Det blir motsatt av hva Tømmerås gjorde. Hun hyller jo disse kreftene, sier Hagen.

Fikk massiv oppmerksomhet
I løpet av få dager fikk den unge Ap-politikeren 3000 SMS-er. Meldingene gjaldt talen hun holdt under bystyret i Sarpsborg. Under én prosent av disse, 20 SMS-er, er negative.

– Mange muslimske jenter som bruker hijab, sier de nå kan gå med hodet hevet og være stolte av egen identitet. De føler støtte fra en offentlig person, og det er veldig viktig for å føle tilhørighet i samfunnet. Når resultatet av aksjonen er at disse jentene nå tør være seg selv, da føler jeg at jeg har gjort noe riktig. Folk setter pris på det jeg gjør som politiker, og for meg er det viktig at arbeidet mitt fører til en forskjell og en bedre hverdag, forteller Lyshagen.

Forslaget avslått

Tømmerås Lyshagen tror talen hennes påvirket dem som satt i forsamlingen.

– Frp var jo det eneste partiet som stemte for forbudet, sier hun.

Hansen forteller at det ikke har noen virkning på partiets politikk at alle stemte imot forslaget til Frp som ville forby hijab, nikab og burka i kommunal sektor.

– Selvfølgelig vil vi ikke endre politikk selv om alle stemmer imot lovforslaget vårt. Så vi kommer til å fortsette å legge forslaget frem. Vi har jo ikke sluttet å mene at hijab, nikab og burka er kvinneundertrykkende, fastslår han.

Han påpeker videre at Frp er klar over at noen tar valget om å begynne med hijab, men han tror valget kontrolleres av sterkt press. Han forteller at partiet i kommunen er klar over at det finnes andre løsninger enn å legge ned forbud.

– Men foreløpig ser vi ingen andre løsninger enn å slå hardt ned på det, konstaterer han.