– Vi gjorde en glipp

Flere innvandrerkvinner ut i jobb: 30 nye millioner skal gis til jobbintegreringsprosjekter, viser tall fra det nye statsbudsjettet
ISS trakk kontroversiell jobbannonse hvor man spurte etter "etnisk norske" renholdere.

“ISS renhold søker etter en medarbeider til en ansvarsfull renholdsstilling. Oppdragsgiveren krever sikkerhetsklarering og stillingen er derfor mulig kun for etnisk norske personer”

Slik annonserte rengjøringsfirmaet for et tilkallingsvikariat i Fåberg og Lillehammer. Omfanget kunne være alt fra dagsoppdrag til lengre sykevikariater.

Annonsen, med stillingsnummeret 0412-2013-12-11, skapte reaksjoner og debatt på sosiale medier:

“Jeg tror også dette skyldes begrepsforvirring. Her var det nok ment norsk statsborger. ISS har en del ansatte som ikke er etnisk norske, så jeg tviler på at det er bevist rasisme fra deres side”.

“Rasisme kan vel sies å gi folk negativ særbehandling ut fra etnisitet. Og ut fra det var stillingannonsen rasistisk”, var blant kommentarene.

Avviser annonsen
Forsvarsbygg presiserer selv på sine hjemmesider og overfor utrop.no at man ikke har stilt krav om “etnisk norske” renholdere.

– ISS sin annonsetekst er ikke i tråd med vår policy, skrev Forsvarsbygg på sin hjemmeside.

Har dere spesifisert overfor ISS at dere ville ha norske statsborgere?

– Alt vi spesifiserte om var at de måtte sikkehetsklareres, forteller direktør David Halvorsen i Forsvarsbygg Utleie til utrop.no.

– Glipp
Kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, erkjenner at formuleringen ikke var helt heldig.

– Vi gjorde en glipp og skulle brukt beskrivelsen “norske statsborgere”. ISS trakk annonsen etter et par timer, sier Bjørneboe til utrop.no.