Flerkulturelle blant landets viktigste

Rehman skal starte i P4 som programleder.
Foto:Pressefoto
I forbindelse med 200-års jubileet til grunnloven har VG satt sammen en liste som viser de 100 viktigste nordmenn i perioden 1814-2014. På listen finner vi blant annet samfunnsdebattantene Kadra Yusuf og Shabana Rehman Gaarder. 
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Juryen består av juryleder og politisk redaktør i VG Hanne Skartveit (47), forfatter og historiker Karsten Alnæs (75), tidligere statsminister og politiker for Høyre Kåre Willoch (85), statsviter og NUPI-forsker Halvard Leira (35),  tidligere professor i historie ved Universitetet i Oslo Jorunn Bjørgum (72) og stortingsrepresentant for Ap, tidligere kulturminister Hadia Tajik (30).

Nye landsmenn 
Den norsk-somaliske kvinneaktivisten og samfunnsdebattanten Kadra Yusuf ble kjent etter at hun avslørte at imamer anbefalte jenter til å la seg omskjære.

I 2000 avslørte hun ved hjelp av skjult kamera at muslimske imamer her i landet oppfordret til ulovlig omskjæring av kvinner. Opptaket ble vist i en dokumentar på TV2. 

Samfunnsdebattant og kvinneaktivist Kadra Yusuf er blant de 100 viktigste personene i Norge, i følge VGs kåring. Hun ble kjent etter at hun avslørte sannheter om omskjæring av kvinner.
Foto : Privat

Hun ble i etterkant av dokumentaren overfalt på gata, og har mottatt drapstrussler i tiden som fulgte og lever nå på hemmlig adresse.

Menneskerettigheter og likeverd
Samfunnsdebattant, komiker og artist, Shabana Rehman har gjennom sitt vedvarende, personlige og politiske engasjement endret norsk integreringsdebatt. Hun har utfordret tabuer, og satt søkelys på fordommer både i minoritets – og majoritetsmiljøer. På tross av motstand, har hun konsekvent stått opp for likeverd, menneskerettigheter, toleranse og kjærlighet.

Hun er en av Norges modigste og mest kompromissløse debattanter. Hun utvidet rammene for hva man kunne si i den norske integreringsdebatten. Hun åpnet noen dører for  Med henne åpnet dører for andre nordmenn med røtter langt herfra. Rehman har gjort debatten om det nye Norge rikere, ærligere, åpnere og bredere. 

Hun fikk Fritt Ord-prisen i 2002, og hun har jobbet som spaltist og kommentator i flere store mediehus som Aftenposten, VG, Henne og Dagbladet.