Norsk historie på urdu

Arbeiderpartipolitiker Khalid Mahmood foreslår gratis barnehage for etnisk norske barn i innvandrertette områder i Oslo. Målet er å sikre gode språkmiljøer.
Ap-politiker Khalid Mahmood har skrevet norsk historie fra istid til 1970 på urdu.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Boken forteller blant annet om norske konger, kriger, unioner og kristendommens rolle. Mahmood vil gi et eksemplar av boken til urdutalende imamer i Oslo. En av de første som fikk den er imam Farooq som leste hele boken på et par dager.

– Jeg hadde aldri hørt om norrøn mytologi før jeg leste om det i boken, sier imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre til osloby.no.

Imamen først
En av de første som fikk boken er imam Farooq som leste hele boken på et par dager.

– Før jeg kom til Norge, hadde jeg hørt at det er mørkt og vinter her i seks måneder, og lys og sommer i seks måneder. Det er nesten ingen i Pakistan som har hørt om Norges rolle som fredsmegler i flere konflikter. Derfor har denne boken vært veldig nyttig for meg. Nå forstår jeg mer om den norske kulturen og historien. Det er jo vanskelig å lese norsk historie på norsk når man bare har bodd her i en måned, sier Farooq som bare savner kart i boken.

Khalid Mahmood har brukt sin fritid over tre år på boken som er trykket i Pakistan. Denne uken skal den offisielt lanseres i Mahmoods hjemland.

– Hver gang jeg forteller noen i Pakistan om at jeg kommer fra Norge, begynner folk å spørre meg om Norge. Med denne boken ønsker jeg å gi folk som er interessert i Norge en innføring i norsk historie. Den vil være nyttig både for folk I Pakistan og urdutalende i Norge. I tillegg skal den også markere 200-årsjubileet for Grunnloven, sier Mahmood.

Religion og historiebøker
Mahmood hadde saumfart 15-20 historiebøker før han begynte å skrive sin bok. Selv er han mest overrasket over kristendommens betydning for samfunnet gjennom historien.

– Religionen har hatt stor påvirkning i norsk kultur, og er viktig hvis man skal forstå norsk kultur. Siden det ikke er en egen imamutdanning i Norge, mener jeg at boken kan være en viktig kilde for å forstå det norske samfunnet, sier Mahmood.