Hjem Nyheter Nytt Dømt for vold og trusler mot norsk-somalisk familie

Dømt for vold og trusler mot norsk-somalisk familie

Dommen har falt i den mye omtalte "rasisme-saken" i Elverum.
Foto: Skjermdump/ostlendingen.no
Østre Innlandet tingrett har dømt en mann fra Elverum til 120 dager i fengsel for trusler og vold mot en norsk-somaliske familie. Hans to sønner har fått betingede fengselsstraffer på henholdsvis 30 og 60 dager.
Dommen har falt i den mye omtalte “rasisme-saken” i Elverum. I fjor sommer fortalte familien Buhlan at de valgte å flytte fra byen i Østerdalen etter flere år med trakassering.

Konflikten mellom den norsk-somaliske familien og den etnisk norske familien toppet seg i fjor sommer med et voldelig sammenstøt, skriver nrk.no. Politiet startet etterforskning av saken.

Rasistisk motivert

Den etnisk norske faren og hans to sønner på 16 og 18 år ble tiltalt for vold og trusler. Rettssaken gikk i tinghuset i Elverum i juni. I retten erkjente ingen av de tre tiltalte straffeskyld. De nektet også for at konflikten med familien Buhlan var rasistisk motivert, ifølge nrk.no som forteller videre at retten konkluderte med at truslene knyttet seg til hudfarge.

Anker dommen

Faren ble funnet skyldig i trusler mot familien og for bruk av vold mot et av familiemedlemmene.  I tillegg til fengselsstraffen på 120 dager, er han er dømt til å betale erstatning til de tre fornærmede på til sammen 40 000 kroner. Sønnene frifinnes for erstatningskravet som var reist mot dem, men har fått en betinget dom på henholdsvis 30 og 60 dager med hele tre års prøvetid.

Faren anket dommen med en gang han fikk den forkynt. Hans forsvarer Jostein Løken sier at anken vil fokusere på at den tiltalte selv ble utsatt for vold.