Unge innvandrere rådes til yrkesfag

 
Foto: Claudio Castello
Rådgivere anbefaler ungdommer med innvandrerbakgrunn om å ta yrkesfaglig utdanning fordi studieforberedende er for krevende. Selv Venstre-politikeren Abid Q. Raja (bildet) ble rådet om å "senke ambisjonsnivået".
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Stortingsrepresentanten trosset imidlertid rådet, og har gjort stor suksess.

– På veien til moskeen gikk jeg forbi Foss videregående skole. Jeg ville begynne på allmennfag, men etter samtale med rådgiveren på ungdomsskolen, ble jeg rådet til å velge yrkesfag ved Sogn eller Elvebakken, sier Raja (38).

Han trosset rådet, og tok allmennfag på videregående. Da han fortalte rådgiveren på videregående om at han ønsket å studere jus, fikk han beskjed om å velge en kortere utdanning.

– Rådgiveren sa at jeg ville kaste bort tiden på jus, og anbefalte høgskolen, sier Venstre-representanten.

Gjelder i mindre grad norskfødte
Seniorrådgiver Ida Marie Andersen ved Høgskolen i Oslo og Akershus jobbet med rekruttering av minoriteter fra 1999 til 2009, og har skrevet flere artikler om dette.

– Jeg har hørt dette gjennom mange opp gjennom årene. En tyrkisk kvinne fortalte en gang at hun hadde trosset rådgiveren, og hadde høyere utdanning med en god jobb i dag. Mitt inntrykk er at de fleste som har fått beskjed om å dempe sine ambisjoner, kom til Norge i tenårene. De gjelder i mindre grad de som er født i Norge, sier Andersen til osloby.no.

Stahet og hell
Siden han ikke hadde gode nok karakterer til å komme rett inn på jus, ble han litt usikker. Han kom i kontakt med den norsk-pakistanske jusstudenten Zulifqar Munir som viste ham veien. 

– Med litt flaks, litt stahet og litt tilfeldig informasjon fra folk som ikke var ansatt til å gi rådene, har jeg klart meg bra, sier Venstre-politikeren i dag.

Siden har han jobbet som advokat, nemndleder og diplomat. I fjor kom han inn på Stortinget.