Forteller om livsfarlig flukt til Europa

Feltarbeider Katrin Glatz Brubakk var med på redningsaksjon av flyktninger og migranter i juni over Middelhavet. Hun forteller om rystende opplevelser som de hun reddet han gjennomgått.
Foto: Leger Uten Grenser
«Jeg har jobbet som traumeterapeut i ti år og har hørt utallige historier om grov vold og tortur, men det som er så overveldende med alle disse historiene er systematikken i det», skriver Brubakk i en sak på Leger Uten Grensers hjemmeside.
229Shares

Katrin Glatz Brubakk er barnepsykolog og har blant annet jobbet for Leger Uten Grenser i Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

Saken ble først publisert på deres hjemmeside og dette er et utdrag fra saken.

Les hele saken på Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser har siden 2015 vært vitne til den tragiske humanitære krisen som finner sted på Det sentrale Middelhavet. Mellom 10. og 12. juni gjennomførte man syv redninger av 410 personer med den norske redningsbåten Geo Barents.

Flyktningenes historier

Her er noen av deres historier – om tiden i Libya og den livsfarlige flukten over Middelhavet – fortalt av psykolog og feltarbeider Brubakk.

En mann fra Etiopia fortalte om vennen Kamil som natten før hadde sovnet mens han satt på kanten av båten:

– Båten var stappfull. Det var ikke noe ledig plass. På natten så jeg at Kamil lå på kanten av båten og sov. Etter rundt 40 minutter våknet han, reiste seg opp og falt over bord. Vi snudde båten og prøvde å sirkle rundt området han hadde falt i vannet fire ganger. Vi ropte etter han men hørte ingenting. Alle på båten så etter han i 30-40 minutter, fortalte han våre ansatte på båten, og fortsatte:

– Kamil var som en bror for meg. Vi er begge fra Etiopia og har bodd sammen i Libya i seks år. Jeg sa at han ikke burde sove på kanten av båten. Alle om bord på båten gråt og insisterte på at vi ikke burde kjøre videre før vi fant han. Men selv om vi prøvde fire ganger fant vi han ikke. Havet var svart, himmelen var svart, vi så ingenting, avsluttet han.

“Her ble jeg solgt for første gang” 

En 16 år gammel gutt fra Gambia som reiste alene fortalte Brubakk:

– Vi stod og så på et kart og han viste meg hvor han kom fra og jeg viste han hvor jeg bodde.

Plutselig pekte han på kartet og fortalte at det var her han hadde blitt solgt for første gang. Han fortalte videre at han kostet 600 euro.

Han hadde vært gjenstand for menneskehandel gjentatte ganger. Det hadde skjedd så mange ganger at han fortalte det som om det var blitt den naturligste tingen i verden.

Fysiske og psykiske arr 

En annen 16 år gammel gutt kom fra Etiopia hadde store arr fra piskeslag over hele ryggen, forteller Brubakk.

– En dag ba han meg om å ta bilde av arrene hans. Han hadde slitt med infeksjoner og visste at arrene var der, men han hadde aldri sett dem selv. Da jeg viste han bildet brøt han sammen i gråt. Da så han de tydelige sporene av smertene han hadde kjent så lenge.

Den verste volden hadde han opplevd mens han hadde vært hold innesperret på forskjellige steder i Libya.

Om Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontières, MSF) er en upartisk og uavhengig medisinsk ikke-statlig organisasjon best kjent for sitt medisinske arbeid i krigsområder, utviklingsland og epidemiområder. Organisasjonen hjelper dem som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk, etnisk og religiøs tilhørighet. De holder seg også nøytrale i krig og konflikter og varsler om overgrep og glemte kriser.

Leger Uten Grenser har om lag 30 000 ansatte verden over, hvorav 90 % er lokalt ansatte i landene organisasjonene har prosjekter. Om lag 3 500 internasjonale feltarbeidere er til enhver tid på arbeid for organisasjonen i felt i tillegg til ansatte i hovedkontorene.

(Kilde: wikipedia.no)