Klatreførersalg stoppet etter «svidd neger» som rutenavn

Klatreføreren Sørlandet Rock stoppes etter at flere reaksjoner på rasediskriminerende rutenavn.
foto: ckk.no
Christiansands Klatreklubb (CKK) stopper salget av Sørlandet Rock etter reaksjonene på rasistiske navn i klatreføreren.
408Shares

Lokale klatrere ytret sin kritikk mot rutenavn som “Screaming Jews”, “Fattige er Europas Negere” og “Svidd Neger” ikke ble erstattet med andre rutenavn da CKK reviderte klatreføreren våren 2021, ifølge norsk-klatring.no.

Tonje Hellenes, leder i CKK, bekrefter til Fædrelandsvennen at klatreklubben stopper salget av føreren umiddelbart.

Leder i somalisk forening i Kristiansand og styreleder i FIDA (Forum for integrering og dialog i Agder), Dalwar Shirwaq, uttaler seg til Fædrelandsvennen at han oppfatter ikke klatreklubben som rasister:

– Klatreklubben virker veldig lei seg over dette, og jeg må si det er snakk om sympatiske mennesker som ikke er rasistiske i det hele tatt. Men dette i boken er skadelig for byen og landsdelen, og det imaget må vi rette opp i, sier Shirwac til norsk-klatring.no.

Ut mot navnevalg

Lege og samfunnsdebattant Patji Alnæs-Katjavivi har gått kraftig ut mot rutenavnet i et innlegg i Klassekampen.

– Kan en offentlig organisasjon, med ansvar for barn, mene at det er sunt at et barn
(uansett bakgrunn) skal bli gjort kjent med at navnet til klatreruten de bestiger heter
«Screaming jews» eller «Svidd neger»? CKK organiserer klatring etter kravene til Norges idrettsforbund, der det presiseres i forbundets styrende dokument, «Idretten skal!» at «Idretten skal på alle nivåer praktisere nulltoleranse for enhver form for diskriminering og trakassering. Dette gjelder på alle idrettens ulike arenaer.

Forstandet i Det mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, retter også kraftig kritikk.

– Klubben ønsker debatt velkommen om rutenavn som “svidd neger” og “skrikende jøder”. Lurer på hva slags debatt det blir. Klubben er nok en stolthet for Kristiansand. En turistmagnet for spesielle klatreturister?, skriver han på Facebook.

Uenig i kritikk

Nils Rune Birkeland og Ingunn Trosby står som forfattere bak klatreføreren. Trosby sier til Fædrelandsvennen at navnene på rutene blir satt av dem som gikk ruten først:

– Jeg har ikke tenkt at dette er et problem. Det er masse rare navn på ruter og man ser seg blind på det når man har klatret i 25 år. Vårt miljø er fargerikt, mangfoldig og inkluderende, så her er det på ingen måte onde hensikter. Å bli konfrontert med at vi har bakenforliggende rasistiske holdninger er derfor overraskende – det er noe jeg aldri trodde vi skulle få i fanget.