Hetebølge og smittebølge rammer flyktningene på Malta

– Våre flyktningvenner bor i kokende isobokser. Det er rett og slett farlig varmt der inne. De har ingen steder å gjøre av seg og leiren ligger på en brennhet flat bane bak flyplassen. Noen få søker tilflukt i skyggen under trærne, men det er trykkende her på alle mulige måter, både mentalt og fysisk, forteller Kristina Quintano.
Foto: Team Humanity
Kristina Quintano og Team Humanity er akkurat nå på Malta, og rapporterer om gjentatte hetebølger som rammer flyktningene svært hardt.

– Ute er det nesten 43 varmegrader. Forsiden av Times of Malta ber mennesker om å kjøle seg ned og å holde seg inne i boliger med aircondition. Men menneskene i de mange overfylte leirene har ingen muligheter til å kjøle seg ned og menneskene på havet har svært få som kommer dem til unnsetning. Både til havs og på lands er det krise for menneskene ingen vil høre om, skriver flyktning- og humanitæraktivist Kristina Quintano i Transit Magasin.

Videre viser hun til at Malta, som EUs minste og sydligste land, har tatt imot 6.000 mennesker på to år.

– Alle leirene er fulle, korona-pandemien er inne i en ny bølge, med delta-varianten som hovedsmitte, og myndighetene kan ikke annet enn roses for sin innsats for vaksine også for mennesker på flukt. Vaksinestasjoner på hjul har kjørt rundt til alle leirene og vaksiner er tilgjengelig for alle som ønsker.

Fortsatt fluktstrøm

Ifølge Quintano vil flyttestrømmen fortsette, tross den livsfarlige reisen.

– Slik har det sett ut på Middelhavet i nøyaktig tjue år og slik vil det se ut i all overskuelig fremtid dersom vi ikke finner en snarlig løsning på klimakrisen. Når mennesker ikke kan leve av jorden der de bor flytter de på seg. Dette er menneskehetens natur og historie.