Bestillingsdrap i Pakistan opp for lagmannsretten

Norsk-pakistaner kan få lovens strengeste straff av Borgarting lagmannsrett etter tiltale for leiemord på kona i Pakistan.
Foto: Claudio Castello
En 66 år gammel norsk-pakistaner risikerer lovens strengeste straff hvis lagmannsretten mener han bestilte og fikk utført drapet på sin egen kone.

Den norskpakistanske mannen ble dømt til 21 års fengsel da saken gikk for Oslo tingrett i fjor høst. Domstolen fant ham skyldig i å ha bestilt drapet på kona i Lahore i Pakistan våren 2017, samt for medvirkning til drapsforsøk på to av kvinnens brødre.

Retten festet ingen lit hans forklaring om at han ikke hadde noe med drapet å gjøre, og at hun ble drept i et oppgjør mellom to kjærester hun angivelig skulle ha hatt. Han har bodd i Norge siden 1976 og er norsk statsborger, men var sterkt preget av pakistansk kultur og tenkemåte, framhevet tingretten i dommen, ifølge Aftenposten.

Tirsdag kommer anken hans opp for Borgarting lagmannsrett. Domstolen har satt av fem uker til saken.

– Han nekter fortsatt straffskyld. Det nye etter dommen i tingretten er at skytteren er dømt til døden i første instans i Pakistan, sier mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til NTB.

Han er tiltalt for å ha bestilt drapet på den 40 år gamle kona, som en lokal sikkerhetsvakt skjøt og drepte i Lahore i Pakistan i 2017. Sikkerhetsvakten har forklart at han skulle få 100.000 rupier for drapet, men at han bare fikk utbetalt 11.000 – snaut 600 kroner etter dagens kurs.

Til lokalt politi har denne mannen forklart at det var et bestillingsdrap fra Norge, ifølge TV 2.

Kvinnen ble skutt og drept utenfor boligen sin da hun skulle på jobb. Av tiltalen framgår det at tiltalte gjentatte ganger skal ha oppfordret sikkerhetsvakten til handlingen, og at han etter drapet overførte 11.280 rupier som delbetaling.

I året som fulgte, gjorde tiltalte ifølge tiltalen også en rekke forsøk på å stanse den pakistanske drapsetterforskningen mot seg ved blant annet å tilby hovedetterforskeren i saken en halv million rupier – cirka 26.000 kroner etter dagens kurs.