Tajik blir reprensentanten med minoritetsbakgrunn som har sittet lengst på Stortinget

Ulikhet og klima var Ap-nestleder Hadia Tajiks kampsaker under valget, som ble valgt til en tredje periode på Stortinget.
Foto: Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener Norge må gå i bresjen for et globalt 1,5-gradersmål.

– Arbeiderpartiet mener Norge skal være en pådriver for at verden sammen forplikter seg til å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

Hun ser nå framover mot en høst der Ap håper på regjeringsmakt, samtidig som verdenssamfunnet forbereder seg på COP26 i Glasgow – det største klimatoppmøtet siden Paris i 2015.

Tajik hevder Norge må støtte opp om miljøtiltak under konferansen.

– Skal vi lykkes med dette, må det selvsagt gjelde alle involverte land, også de med de største utslippene, sier hun.

I tillegg til klima, er ulikhet også en annen av hennes valgkampsaker. Tajik vil sammen med Ap gjennomgå en regel i skatteloven sikrer Norges rikeste mange milliarder kroner i skattefrie inntekter hvert år. Hun gjentok også sin kritikk av Høyres skattekutt, og etterlyste svar på hvordan kuttene skal finansieres.

– Nå har vi sett gjennom åtte år at Høyre har gitt store skattekutt til de aller rikeste i landet. Vi vet også at de går på valg på å gi nesten seks milliarder i skattekutt til de én prosent rikeste i landet, sa Tajik til Dagbladet.

Lengstværende

Tajik, som er født i Rogaland av pakistanske foreldre, ble i 2009 valgt inn på Stortinget fra Oslo, og var fra 2012 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget 2013 statsråd med ansvar for Kulturdepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering. Hun ble med dette den til da yngste statsråden i Norge, og den første med muslimsk familiebakgrunn.

I 2018, etter Trond Giskes avgang var hun Aps eneste nestleder, et verv hun for tiden deler med Bjørnar Skjæran.

Tajik ble gjenvalgt i 2017, og med gjenvalget i år  blir hun den reprensentanten med ikke-vestlig familiebakgrunn som har sittet lengst på Stortinget.