Støres utspill om kontantstøtte provoserer

Jonas Gahr Støre har skapt bølger med sitt utspill om kontantstøtte. Her fotografert på landsstyremøtet i Ap i februar 2011
Foto: Arbeiderpartiet
Kontantstøtte for ettåringer kan være en fortsatt god løsning, hevdet Jonas Gahr Støre, leder i Ap, overfor partiets kvinnenettverk på lørdag. Det har skapt heftige reaksjoner, og Støre er på forsiden av flere aviser i dag. 

Kontantstøtten er dårlig familiepolitikk og dessuten hindrer den integrering. Det har vært tonen fra sentrale Ap–politikere i lang tid. Men nå har Jonas Gahr Støre åpnet for ny debatt om saken. Det har skapt sterke reaksjoner på venstresiden i norsk politikk og blant feminister. Men også partiet Venstre reagerer.

Det er et litt klossete frieri til KrF, sier Venstre–leder Trine Skei Grande til Aftenposten.

Jeg er veldig overrasket over at Jonas Gahr Støre snur i en sak som er så viktig for likestilling og integrering, sier hun og legger til at «jeg er mer enig med Ap enn Støre» i dette spørsmålet.

– Bør utnytte muligheten nå
Audun Lysbakken (SV) sier til Aftenposten at han synes det er rart at det kommer nye signaler fra Ap nå, siden Venstrelederen  tidligere i år gikk inn for å fjerne hele kontantstøtten.

Med nytt standpunkt i Venstre, er vi nær en situasjon med flertall mot hele ordningen. Da vil det forundre meg veldig om Ap ikke vil bruke den muligheten, sier Lysbakken.

SV går inn for en såkalt ventestønad: Kontantstøtte kun til foreldre som søker, men ikke får barnehageplass. Skei Grande sier at Venstre også kan tenke seg dette inntil man fjerner støtten helt.

Det er rimelig at man kan få kontantstøtte i den perioden man venter på plass, sier Lysbakken.

Men han gjør det klart at SV ikke vil være med på å frede kontantstøtten.

Vi mener det grunnleggende er problematisk at man skal få betaling for å la være å bruke et offentlig tilbud, sier han.

Han legger til at han har respekt for at noen vil være hjemme med egne barn. Men han mener ikke det er noe samfunnsansvar å bidra med økonomisk støtte til slike valg.

Ap-kvinner positive
Støres høyttenkning mottas imidlertid positivt av lederen i Aps kvinnenettverk.

 – Det er en viktig debatt å ta opp, sier Anniken Huitfeldt.

I likhet med Støre viser hun til at mange foreldre opplever overgangen fra foreldrepermisjon til full dag i barnehage som ganske tøff. Derfor mener hun man må se på “en eller annen ordning” spesielt for barn i alderen 13 til 18 måneder.