FN-rapport: Krigsforbrytelser begått i Libya siden 2016

Vold utført i fengsler og mot migranter kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, heter det i rapporten fra et Libya-utvalg underlagt FN
Foto: Khaled Abdelmoumen
Både krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er blitt begått i krigsherjede Libya siden 2016, konkluderer en fersk FN-rapport.

– Det er rimelig grunn til å anta at det er begått krigsforbrytelser i Libya, mens vold utført i fengsler og mot migranter kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, heter det i rapporten fra et Libya-utvalg underlagt FNs menneskerettighetsråd (OHCHR).

Uroen de siste årene hatt en dramatisk effekt på landets økonomi og infrastruktur. Alle partene i den pågående konflikten, inkludert tredjeparter og utenlandske leiesoldater, har brutt folkeretten, ifølge Mohamed Auajjar, som har ledet de uavhengige undersøkelsene på oppdrag fra FN.

Undersøkelsene har identifisert en rekke konkrete individer og grupper, både libyske og utenlandske, som er spesielt ansvarlige for slike brudd. Denne listen vil imidlertid være konfidensiell inntil den er delt med de aktuelle ansvarlige beslutningsaktørene.

Selv om libyske myndigheter selv etterforsker de fleste sakene det er snakk om, står denne prosessen imidlertid overfor betydelige utfordringer, ifølge ekspertene.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet. Dette har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.