– Jeg lar meg ikke skremme

- Norske feminister har gjort lite for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hvor er de når det virkelig trengs? Hvilke saker jobber de egentlig for? Jeg synes det er merkelig at norske feminister prioriterer å kle av seg, det er en merkelig form for kvinnekamp, mener Amal Aden
Foto: Henrik Kreilisheim
Sist helg gjestet den norsk-somaliske forfatteren og samfunnsdebattanten Amal Aden (bildet) Skien med foredraget "Det nye Norge".

– Jeg er en menneskerettighetsaktivist og det er min plikt å si fra om ting jeg mener bryter med grunnleggende menneskelige prinsipper, slo hun fast under foredraget på Lie bydelshus, skriver Telemarksavisa.

Etter at hun ga ut sin første bok Se oss i 2008 har hun blitt en sterk og kontroversiell stemme i norsk offentlighet. Det har heller ikke hjulpet at hun er fra Somalia, kvinne og lesbisk.

– Folk som i hovedsak angriper meg er konservative menn, som hevder de er redde for at jeg skal bidra til dårlig moral.

Kun en somalisk kvinne tilstede
I løpet av de siste årene har hun også fått mye støtte fra innvandrermiljøene, men lite åpenlyst, og under foredraget på Lie bydelshus var det kun en somalisk kvinne til stede.

– Og jeg regner dessverre med at du allerede har fått høre det. Den sosiale kontrollen er utrolig sterk, sukker Aden, mens Shukri Mahamed Ali nikker bekreftende.

Likevel ville hun komme.

– Jeg tenker at flere somaliere burde vært her. Det er ikke farlig å komme. Selv om skulle være uenig er det godt å høre andre synspunkter. Men mange er redde. For Amal er både tøff, frittalende og kvinne, og mange tåler ikke dette, sier Shukri til Telemarksavisa.