Aayat Alqormozi får Studentenes fredspris

Aayat Alqormozi får Studentenes fredspris.
Foto: fra Al-Qurmezis blogg
23 år gamle Aayat Alqormozi får Studentenes fredspris for sin innsats i kampen for menneskerettigheter og demokrati.
0Shares

 

– Aayat Alqormozi, mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier leder av fredspriskomiteen Jørn Wichne Pedersen i en pressmelding.

Alqormozis navn ble annonsert under en pressekonferanse på Studentersamfundet i dag. Hun er den niende vinneren siden prisen første gang ble utdelt i 1999.

Prisen utdeles på vegne av alle norske studenter, og er forankret i den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, Isfit.

– Alqormosi har blitt et symbol for demokrati og ytringsfrihet i Bahrain.

Forside omtale av Alqormozi på The Independent.
Foto : fra Al-Qurmezis blogg

23 år gamle Ayat Alqormozi er sjiamuslim og tidligere lærerstudent ved University of Bahrain. 30. mars 2011 ble hun arrestert, torturert og fengslet etter å ha lest opp et frihetsdikt på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama. Hun forlangte slutt på trakassering av sjiamuslimer og respekt for menneskerettigheter.

– Protestene i Bahrain er den glemte arabiske våren. Demonstrantene krevde politisk reform, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter, sier Wichne Pedersen. Komiteen håper også denne prisen vil skape oppmerksomhet rundt den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Bahrain.

Utreiseforbud
Alqormozi er løslatt, men fremdeles tiltalt for hatefulle ytringer mot regimet, og for å fornærme medlemmer av kongefamilien. Hun er også underlagt utreiseforbud fra Bahrain. I følge Alqormozis familie ble hun utvist fra universitetet da hun ble fengslet, men hennes kamp mot et undertrykkende regime har fortsatt på tross av trusler og arrestasjoner, mener komiteen.

Bidrag til Bahrains befolkning
Leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter Kjell Magne Bondevik sier at Alqormosi har blitt et symbol for demokrati og ytringsfrihet i Bahrain.

– Gitt av en stor gruppe engasjerte studenter til en medstudent i Midtøsten, kan denne prisen bidra til at Bahrains befolkning får innfridd sin rett til fritt å uttale hva de tenker og mener, sier Bondevik.

Studentenes Fredspris deles ut under ISFiT-festivalen i februar 2015. Hvorvidt Alqormozi vil være tilstede for å motta prisen selv er usikkert grunnet utreiseforbudet.

Fakta

Navn: Aayat Alqormozi

  • Vinneren av Studentenes fredspris 2015. (Navnet er transkribert fra arabisk, og forekommer derfor i flere ulike varianter)
  • Født i 1991, i Bahrain i Midtøsten.
  • Leste opp regimekritiske dikt på Perleplassen i Baharains hovedstad, Manama. Plassen var samlingssted for demonstranter under den arabiske våren i 2011.
  • Ble 12. juni 2011 dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og for å ha fornærmet kongefamilien.
  • Ble løslatt i juli, etter internasjonalt press.
  • Risikerer nå ny tiltale, etter å igjen ha lest regimekritiske dikt.
  • Tidligere lærerstudent, men ble utvist fra universitetet etter arrestasjonen.

Kilde: Isfit.no