Er all rasisme de hvites skyld?

Foto: Illustrasjon.
Foto: Tjook/Flickr
– Jeg frykter at barn blir oppdratt i et forenklet verdensbilde av gode og onde krefter, av gode og onde raser, skriver Kristoffer Gaarder Dannevig på kronikkplass på Aftenposten, etter å ha deltatt på Afrikan History Week i Oslo.
0Shares

– Jeg er på fagseminar med Afrikan History Week (AHW) i Oslo. Inn kommer en amerikaner som ser ut til å være i midten av 20-årene. Det første han sier, er at han ikke føler seg komfortabel med å holde akademiske innlegg. Isteden begynner han å rappe. Jeg får ikke med meg alt, men det er noe om at de greske filosofene ikke egentlig var greske, men afrikanske.

– Hendelsen er symptomatisk for Afrikan History Week: Pen innpakning, dårlig innhold, skriver Gaarder Dannevig videre i kommentarkronikken.

Lite endringer og tendensiøs fokus
Videre mener han at fagseminaret ikke har forbedret seg mye siden sist han skrev om arrangementet, som han mente lignet et sammensurium av konspirasjonsteorier, der afrikanere står for alt godt og europeere står for alt ondt.

– Hendelsen er symptomatisk for Afrikan History Week: Pen innpakning, dårlig innhold

– Seminaret skulle handle om “afrikanske perspektiver på etnisitet, kjønn og kultur i endringsarbeid”. Men det egentlige temaet er rasisme. Ofte kommer det også tendensiøse spørsmål som forblir ubesvarte: “Hvorfor lærer man bare om historien i Sør-Afrika etter 1652, da de hvite kom?”

Gaarder skriver videre om sterke følelser på seminaret.

– Jeg kan aldri forstå, sier de, hvordan det er å være svart. Jeg har det så lett, fordi jeg er hvit. En av deltagerne reiser seg og kommer bort til stolen min. Hun ser ned på meg og gir meg en slags skyllebøtte. Før jeg rekker å svare, snur hun ryggen til og går.

Les hele kommentarkronikken her.