Snart Eid-feiring

Rundt to millioner muslimer reiser hvert år til Saudi Aarabia som del av Hajj, muslimenes pilgrimsreise.
Foto: Wikipedia
Den muslimske høytiden eid al-adha feires ved avslutningen av den årlige pilegrimsferden til Mekka. Ifølge Islamsk Råd Norge (IRN) skal høytiden feires på søndag, men flere moskeer vil følge Saudi-Arabia og feire på lørdag.
0Shares

Den muslimske høytiden id al-fitr markerer avslutningen av fastemåneden ramadan. Den andre muslimske høytiden, også kalt id al-adha eller offer-id, kommer ca. 10 uker etter id al-fitr. Ifølge islam markerer id al-adha episoden der Abraham ville ofre en av sine sønner til Allah. Id al-adha skal feires den 10. dhul-hijjah (som er den siste måneden i muslimsk kalender).

IRN mener dagen feires søndag
Moskeer som Islamic Cultural Center og World Islamic Mission vil følge IRNs anbefaling og feire på søndag. Moskeer som Rabita, Aisha-moskeen på Holmlia og de fleste muslimene fra Tyrkia og Somalia er blant de som kommer til å feire på lørdag. Dermed blir det en ganske jevn fordeling mellom de to grupperingene, melder Osloby.

Norskmuslimer i Mekka
Rundt to millioner muslimer fra hele verden har samlet seg i Mekka i Saudi-Arabia for den årlige Hajj, pilegrimsferden, et fem-dagers arrangement for å fremme samhold blant muslimer. Den 1400 år gamle tradisjonen er en av de største samlinger av mennesker i verden, og vil vare til 7. oktober. 

På grunn av fare for ebola-smitte har myndighetene i Saudi-Arabia ikke utstendt visa til muslimer fra Sierra Leone, Liberia og Guinea, melder BBC.

Det sentrale punktet i pilegrimsferden er Kaba, en firkantet bygning. Muslimer er forventet å vende ansiktet mot Kaba når de ber, uansett hvor de er i verden. 

Modernisert området
Hele området hvor Kaba ligger, er bygget om i årene 2012-2013. De historiske bygningene ble jevnet med jorden og det ble bygget hypermoderne hoteller, shoppingssentre og omliggende moske, skriver New York Times. 

Se bildeserie som viser hvordan transformasjone skjer gjennom tiden.

Tar ulovlig “selfie”
Det er forbudt å ta med kamera, telefoner og liknende inn på området nær Kaba, og det er forbudt å ta bilder derfra. Men pilgrimene smugler inn kameraene, tar selfie og legger ut på sosiale medier.

Nettstedet Buzzfeed har listet opp bilder av folk som har lagt ut selfie. (Utrop tar ikke ansvar for innhold på eksterne sider.