Kan ikke oppgi flyktninger på havet

Illegal innvandring fra Afrika var tema da minitoppmøte fant sted i Paris
Foto: Sara Prestianni/Noborder Network, Flickr.com
Ett år etter forliset utenfor øyen Lampedusa i Italia fortsetter tilstrømmingen av flyktninger til Europa. Krigen i Syria og krise i Libya er noe av årsaken til at antallet flykninger nå er høyere enn noen gang. 
0Shares

Samtidig som det blir stadig fler konflikter i verden, fortsetter EU å stenge grensene sine. Derfor blir havet den eneste muligheten mange har for å komme seg til Europa for å søke internasjonal beskyttelse, skriver Leger Uten Grenser Norge i en pressemelding. 

– EU er nødt til å fortsette sine aktive søk og redningsaksjoner for å redde liv i Middelhavet, sier Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser Norge.

Tusener flykter til disse stedene fra krigen i Syria, forfølgelse i Eritrea og fra ekstrem fattigdom i afrikanske land sør for Sahara. 

– Så lenge disse desperate menneskene er tvunget til å begi seg utpå en så farlig ferd, må Italia og EU ta et standpunkt og svare på den humanitære krisen som har landet i fanget deres. Tusener av liv vil stå på spill om internasjonale farvann, der mange tragiske forliser forekommer, ikke blir aktivt patruljert, sier Nissen.

Livsfarlig rute
Ruten i det sentrale Middelhavet er den farligste av alle rutene for å ta seg til Europa, ikke bare på grunn av risikoen for å dø på havet, men også på grunn av den ekstreme volden som ofte oppleves på veien.

Pasientene som Leger Uten Grenser hjelper på Sicilia blir stadig mer sårbare. Volds- og torturofre, funksjonshemmede, gravide kvinner og barn flykter for livene sine, og etterlater seg konflikt, forfølgelse og fattigdom.  

 – I løpet av alle årene vi har gitt medisinsk hjelp til migranter og flyktninger i Italia har vi aldri sett så mange kvinner og barn. De flykter fra en fare rett inn i armene på en annen, i falleferdige båter de bare kan håpe vil bringe dem i sikkerhet. Mange har opplevd forliser, sett mennesker drukne eller mistet noen av sine nærmeste, sier Nissen.

Risikerer livet i “flukt nummer to”
Fra januar til august undersøkte Leger Uten Grenser 19,000 mennesker i Pozzallo fordelt på 64 ankomster. Flesteparten av menneskene ankommer i en relativt bra fysisk helsetilstand, ettersom de blir reddet på et tidlig tidspunkt av italiensk kystvakt.

– Samtidig som de dødelige forlisene de siste ukene tydelig viser at det er et behov for søke- og redningsaksjoner i Middelhavet, er det like klart at folk risikerer livene sine fordi det ikke finnes noen annen trygg og lovlig måte å ta seg til Europa på. Vi ser det som hårreisende at redningsaksjoner på havet i det hele tatt skulle være nødvendig. Folk burde ikke behøve å risikere liv og helse for andre gang når de allerede er på flukt fra farlige situasjoner i hjemlandene sine, sier Nissen.

BAKGRUNN

3.072 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet og ta seg til Europa hittil i år, viser en 216 sider lang rapport med navnet Fatal Journeys: migrant fatalities across land and sea. Rapporten er laget av IOM, den internasjonale migrasjonsorganisasjonen.

Ifølge rapporten er Europa er den absolutt farligste destinasjonen for flyktninger. Av de i alt 4.077 flyktningene som har omkommet under flukt hittil i år, har 75 prosent under overfarten over Middelhavet mistet livet.