Fremstiller terrorister som mørke og svarthårede

Typisk terrorist? Danske tv-kanaler viser ofte bilder av menn med typisk utseende fra Midtøsten for å illustrere saker om terrorisme
Foto: Elade Manu
Menn med typisk utseende fra Midtøsten, med svart hår og mørk hud. Det er bildet danske medier gir av terrorister, ifølge ny doktoravhandling. 
0Shares

Når terror er tema på TV i Danmark er bildene som vises nesten alltid av unge menn med mørk hud, svart hår, langt skjegg og ansiktstrekk fra Midtøsten. Det viser en ny doktorgradsavhandling skrevet av Asta Smedegaard Nielsen, som er ekstern førsteamanuensis ved Københavns Universitet. Det er forskning.no som skriver om den nye forskningen. 

Avhandlingen bygger på analyser av 15 timer med TV-innslag i kanalene DR og TV2, samt intervjuer med 12 journalister.

Medieforskeren har tatt utgangspunkt i dekningen av tre terrorsaker: Glasvej-saken fra 2007, eksplosjonen ved Hotel Jørgensen i 2010 og massakren i Norge i 2011.

De tre sakene belyser, ifølge medieforskeren, rammene for terrorforståelsen.

Den første saken er en hendelse i mai 2007 da åtte unge mennesker ble arrestert for å ha planlagt et bombeangrep, den såkalte Glasvej-saken. To ble senere tiltalt og dømt for å ha forberedt terror.

– TV-nyhetene viste et innslag om radikalisering som et generelt problem blant unge, muslimske menn. Visuelt ble innslaget illustrert med en gruppe mennesker filmet på lang avstand, som ikke hadde med innslaget å gjøre. Det er personer med en hudfarge, hårfarge og ansiktstrekk som kommer fra Midtøsten. Dessuten ser man en kvinne med hodetørkle, forteller Nielsen.

Dermed ble den enkelte saken om konkrete personers terrorplaner utvidet til et en terrortrussel som noe som kan oppstå blant muslimer.

Også de to andre sakene hun har undersøkt, viser medienes fasttømrede bilde av hvem som er terrorist, mener forskeren.  

Lenke til illustrasjonsbilde fra Flickr.