Britisk politi sier politikerdrap var terrorhandling

Knivstikkingen av et parlamentsmedlem i Southend etterforskes av britisk politi som terror.
Foto: Wikimedia Commons
Drapet på det britiske parlamentsmedlemmet David Amess var en terrorhandling, fastslår britisk politi. Lørdag besøkte statsminister Boris Johnson åstedet.
72Shares

– Den foreløpige etterforskningen har avdekket et potensielt motiv knyttet til islamistisk ekstremisme, sier Metropolitan Police i en pressemelding natt til lørdag.

En 25 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapet, og det er tatt beslag i en kniv. Men hva slags motiv han har hatt, er fortsatt ikke helt klart.

På en pressekonferanse fredag kveld sa politisjefen i Essex, Ben-Julian Harrington, at politiets antiterrorenhet leder etterforskningen, som fortsatt er i en tidlig fase.

– Det er opp til etterforskerne å finne ut om dette er en terrorhandling eller ikke, sa Harrington da.

Han ble stukket flere ganger av en mann som plutselig stormet inn i lokalet.

Politiet var raskt til stede, og fant Amess med en rekke knivstikk. Han fikk behandling med en gang, men livet sto ikke til å redde, og han ble erklært død på stedet.

25-årig pågrepet

Den 25 år gamle gjerningsmannen, som ifølge flere britiske medier er en britisk statsborger av somalisk opphav, ble pågrepet på stedet. Ifølge politiet var ingen andre innblandet.

Fra 1997 representerte han valgdistriktet Southend West i Essex, og det var her han var da han ble angrepet.

Drapet har sjokkert Storbritannia, og det ble flagget på halv stang både fra Parlamentet og fra 10 Downing Street.

Johnson og Starmer sto ved siden av hverandre og holdt ett minutts stillhet til minne om Amess, og de la også ned blomster på stedet.

– Sir David trodde helhjertet på vårt land og dets framtid. Vi har mistet en fin tjenestemann og en høyt verdsatt venn og kollega. Han var en av de snilleste og hyggeligste i politikken, sa Johnson da han fikk nyheten om drapet.

– Fryktelige og dypt sjokkerende nyheter. Tenker på David, familien hans og staben hans, skrev Starmer på Twitter.

Vil gjennomgå sikkerhetstiltak

Blant de mange andre som uttrykker sorg og sjokk, er de tidligere statsministrene David Cameron og Theresa May.

– I de kommende dagene må vi diskutere og granske sikkerheten til folkevalgte politikere og hvilke tiltak som bør settes inn. Men akkurat nå er våre tanker og bønner hos Davids familie, venner og kolleger, sier Lindsay Hoyle speaker i Underhuset.

Patel har gitt ordre om at sikkerhetstiltakene for medlemmer av parlamentet må gjennomgås øyeblikkelig.

Fredag tvitret Jo Cox Foundation, som ble opprettet til minne over henne, at de «var forferdet over å høre om angrepet på Sir David Amess».

– Vi tenker på ham, familien og hans kjære i denne vanskelige tiden, skriver de.

I 2010 ble Labour-politiker og parlamentariker Stephen Timms knivstukket flere ganger. Han ble kritisk skadd, men overlevde. Han er fremdeles parlamentsmedlem. Timms sier han er «forferdet» over drapet på Amess.

I januar 2000 ble parlamentarikeren Nigel Jones fra Liberaldemokratene skadd og assistenten hans drept da de ble angrepet av en mann med et sverd på et valgmøte.