Regjeringen vil ikke hente hjem IS-kvinner

Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
I utgangspunktet vil ikke den nye regjeringen hente hjem folk som drar ut som fremmedkrigere, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt.
388Shares

– Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere. Alle har jo rett til å be om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere situasjonen ut over det, sier den ferske utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Huitfeldt understreker at alle har rett på individuell behandling dersom de ber om konsulær bistand.

– Vil dere ta kvinnene hjem hvis det er en forutsetning for å få barna hjem?

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for barna. Vi følger situasjonen nøye, svarer Huitfeldt.

– Norge har en klar moralsk og juridisk forpliktelse til å hente hjem barna sammen med mødrene sine, slik at barna kan få den oppfølgingen de har behov for, samtidig som at mødrene blir straffeforfulgt her, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Hun mener barna straffes for foreldrenes valg.

– De lever under det FN har beskrevet som torturlignende forhold. Vi har sett flere land hente hjem barn med mødre av hensyn til barnas rettigheter og risikoen for at barna blir radikalisert.