Afghansk kvinne takker for å ha blitt reddet

Shukria Barakzai, som også i en periode var Afghanistans ambassadør i Norge, talte på en høring i utenrikskomiteen i det britiske parlamentet tirsdag om Talibans maktovertakelse.

Hun takket spesielt komitélederen Tom Tugendhat, som er tidligere offiser og var utstasjonert i Afghanistan, og appellerte til ham om å redde flere.

– Dere reddet mitt liv – moren til sine barn, datteren til sin mor, sa hun til Tugendhat mens hun plasserte hånden på hjertet.

Barakzai, som overlevde et attentat i 2014, ble evakuert til Storbritannia mens Taliban-krigere ransaket hjemmet hennes på jakt etter henne.

Barakzai og Shaharzad Akbar, som ledet Afghanistans menneskerettskommisjonen, appellerte til Storbritannia og Vesten om å hjelpe andre utsatte afghanere ut og finne måter å skaffe humanitær hjelp til landet gjennom lokale grupper.

Akbar, som snakket via videolenke fra Tyrkia, undertegnet nylig en appell sammen med pakistanske Malala Yousafzai til Taliban om å la jenter gå på skole.

Hun sier at av hennes stab på 392 i menneskerettskommisjonen er det bare seks som fikk britisk visum, og bare to av dem kom seg til Storbritannia.

– Iallfall etter min erfaring er det mindre land i Europa som har gjort det bedre, sa hun.