– Stor dag for arbeid mot hatkriminalitet


Foto: Skjermdump fra live-sending
Fredag 22.10. ble det lansering av Hatkrimgruppen - nasjonalt kompetansemiljø. Kompetansemiljøet legges til hatkrimgruppen i Oslo Politidistrikt, og skal være til støtte for alle politidistrikt.
190Shares

– Det arbeidet dere får et ansvar for er, selvfølgelig, for å etterforske hatkriminalitet under Oslo Politidistrikt, men også å bistå landet forøvrig. Det er veldig viktig, sa politidirektør Benedicte Bjørnland.

I 2021 besluttet politikerne å styrke politiets arbeid mot hatkriminalitet med nye stillinger til et nasjonalt kompetansemiljø. Oslo politidistrikt har fått et oppdrag om å etablere dette kompetansemiljøet nasjonalt.

– Det en grense for ytringsfriheten, og særlig når det gjelder hatefulle ytringer og brudd på straffelovens § 158, så er vi opptatt av at det etterforskes troverdig, med kraft og kvalitet, og at vi viser publikum at dette er straffbare handlinger, som politiet tar på det største alvor, sa Benedicte Bjørnland.

Kadafi Zaman mener at politiet bør være proaktive, og forklare mer hvor grensen går. Det er ofte vanskelig når det gjelder grensen mellom ytringsfrihet og rasisme, for eksempel. Som journalist har han har ofte opplevd det selv.

Lisa Esohel Knudsen og Daniel Abimael fra tankegangen Minotenk fortalte at de forventer at hatkriminalitet nå vil bli etterforsket og videre rapportert inn og samlet i en årlig rapport om hatkriminalitet i Norge.

– Det er motivet bak den straffbare handlingen som avgjør om det er hatkriminalitet eller ikke, forklarte politimesteren i Oslo politidistrikt Beate Gangås under live-sendingen.