Hani Hussein – fra FN til Latter Live

STAND-UP: Under NRKs "Latter Live" vitser Hani Hussein om alt fra da hun møtte Putin og Trump i trappa, til da hun var litt for god til å fake en nødsituasjon.
Foto: Privat
Hani Hussein (26) er en av komikerne som opptrer på NRKs "Latter Live".

Veien opp til scenen for Hussein er som hentet ut fra en situasjonskomedie. Fra et pulserende studentliv med mye fritid, frivillig verv, tid med venner og utveksling i Tanzania, ble hun til en som bor i Oslo sammen med moren sin og drar på jobb hver dag. Etter at hun hadde fullført en bachelorgrad i Afrika-studier fra NTNU i Trondheim, fikk hun jobb i barnehage.

– Da tenkte jeg- jeg må ha ett eller annet. Jeg må ha en hobby, sier Hussein.

Valget falt på stand up, en uttrykksform hun oppdaget på Netflix da hun var 16 år.

– Det var komikerne Bo Burnham, Hassan Minhaj og en midtlivskrise i alderen av 22, som gjorde at jeg begynte med stand up.

Minhaj er fortsatt forbildet hennes.

Hussein bestemte seg for å bli stand up-komiker selv, og googlet seg fram til hvordan. Hun meldte seg på et stand-up kurs, og hvor hun fikk mulighet til å stå scenen for første gang. Det ble en myk start. Alle i salen visste at det var hennes scene-debut.

– Folk var skikkelig snille. Jeg fikk mer latter da enn jeg gjorde de neste ti gangene jeg gjorde stand up, sier Hussein.

Ikke alt av materialet til komikeren har falt i smak hos publikum. Vitsene om å være en av de få utlendingene i klassen, tok en gang hele den positive energien ut av rommet.

Er det noe tema du synes er ikke greit å ha vitser om? 

– Jeg er enig med komiker Tiffany Haddish at det er mulig å gjøre alt gøy og morsomt bortsett fra overgrep.

Overtalte Somalias FN-delegasjon

Hvilken erfaring har utviklet deg mest som person? 

– Det at jeg kom meg til New York. Drømmen min var å flytte til New York før jeg fylte 25 år, men det virket urealistisk. “Hvordan i all verden skal jeg komme til New York?” tenkte jeg.

Hun tok saken i egne hender ved å undersøke jobbmuligheter i FN.

– Jeg ble tipset om å søke til den norske delegasjonen, men det var veldig mange søkere. Jeg visste at jeg kunne få til det, men jeg tenkte at det ville bli en mye lenger prosess.

Hussein kom seg inn i FN via foreldrenes opprinnelsesland, Somalia. Støtten hjemmefra var formidabel, og moren hennes opererte nærmest som hennes egen PR-rådgiver.

Først sa Somalias delegasjon at de ikke tok imot praktikanter, men etter flere e-poster klarte Hussein å overbevise dem. Til slutt endte hun opp med å jobbe som rådgiver i  Somalias FN delegasjon i New York.

FAMILIESTØTTE: Hussein forteller at mange tror at hun har møtt på motgang hjemmefra. Sannheten er at familien har vært en stor støtte og at moren hennes i perioder har fungert som hennes egen PR-rådgiver.
Foto : Privat

– Da tenkte jeg sånn – hvis jeg klarte dette, da er det ingenting jeg kan ikke klare. Det var det sykeste jeg kunne tenke meg og jeg gjorde det.

Det banet også veien til stand up-scenene i metropolen.

– Det var surrealistisk å drive med stand up der. Open-mikes var ekstremt vondt fordi der er det bare andre komikere. Alle er helt stille og ingen ler.

– For en fantastisk dag

Dobbeltlivet som FN-rådgiver og komiker bød på surrealistiske opplevelser.

– Dagen jeg fikk melding om å stå på en scene hadde jeg tilbragt med Somalias førstedame under generalforsamlingen i FN. Jeg var egentlig helt utslitt.

Likevel sa Hussein ja. Da hun kom på scenen og introduserte seg som norsk, begynte publikum å flire.

– Hi, everyone! I am from Norway. I came to confuse your president.

Åpningsvitsen hennes spilte på Trumps utspill om at han vil ikke ha folk fra “shithole countries” som Somalia, men flotte mennesker som de fra Norge.

Da hun gikk av scenen og reflekterte over dagen, syntes hun at opplevelsen var som hentet ut av en film.

– For en fantastisk dag, tenkte jeg.

I New York møtte hun unge somaliere fra hele verden, noe hun synes var veldig kult.

– Noe av det skumleste du kan gjøre 

I det siste året har Hussein deltatt i NRK-programmet FleRe og vil fortsette i NRK som prosjektleder i humoravdelingen.

– Latter Live er det største jeg har vært med på som komiker. Jeg er stand up-komiker, og Latter Live er ren stand up, så jeg føler at jeg fikk vise meg fra mitt beste. Det var helt sykt å se meg selv på førstesiden av NRK.no. Jeg ble så sjokkert at jeg kastet telefonen min, sier Hussein.

Flere omtaler deg som en tøff jente. Hva synes du om det?

– Det er litt rart med anerkjennelse. Jeg føler at jeg gjør noe helt normalt, likevel får jeg av og til spørsmål om jeg får lov til å gjøre det. Det synes jeg er litt nedlatende. Men jeg vet at jeg er unik i norsk humorbransje, og folk anerkjenner det. Men der stopper det, det er ikke noe mer ekstraordinært ved det.

Som den første kvinnelige norsk-somaliske stand up-komikeren, håper Hussein å bane veien for flere jenter med minoritetsbakgrunn i humorbransjen.

– Å stå på scenen er beskrevet som noe av det skumleste du kan gjøre noensinne. Hvis du har lyst må du bare prøve det, det er ikke så ille. Det er budskapet mitt, sier Hussein.