Fra fattig bonde til fryktet narkobaron

Dario Usuga var sjefen for den største narkotikabanden i Colombia og en av de mest fryktede og ettersøkte mennene i landet. Nå sitter han bak lås og slå.

Colombia ligger i verdenstoppen i produksjon av kokain og er kjent for sine mange voldelige og nådeløse mafiabosser. Deriblant Pablo Emilio Escobar Gaviria som i sin tid ledet det beryktede Medellínkartellet.

Sist helg kunne myndighetene innkassere en ny seier i kampen mot den blodige kokainindustrien. Dairo Antonio Usuga – kjent som Otoniel – ble tatt til fange i en storstilt fellesoperasjon. Både hæren, flyvåpenet og politiet med britisk og amerikansk bistand deltok.

Usuga ledet Colombias største narkokartell, Golfklanen, og har vært etterlyst i mange år. Myndighetene sammenlignet arrestasjonen av Usuga med politiaksjonen mot Escobar, som enten ble drept, eller tok sitt eget liv under en spektakulær operasjon i 1993.

USA har beskrevet Golfklanen som en tungt bevæpnet, svært voldelig kriminell organisasjon.

– Organisasjonen bruker ekstrem vold og skremsler for å kontrollere narkorutene, kokainlaboratoriene, hurtigbåtbryggene og de skjulte landingsstripene, skriver det amerikanske utenriksdepartementet på sine nettsider.

Nå ser det ut til at det er slutt for den mektige og fryktede mannen, som en gang bare var en fattig bondesønn.

Som 18-åring meldte han seg inn i Folkets frigjøringshær (EPL), en marxistisk geriljagruppe som ble avviklet i 1991.

– Han var ikke revolusjonær, fortalte moren hans i et intervju med avisen El Tiempo i 2015.

– EPL var det eneste tilbudet i området og han ble derfor med dem, sa hun.

ACCU ble etter hvert en del av den paramilitære gruppen Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), en paraplyorganisasjon for alle regionale paramilitære grupper i Colombia som hadde som formål å beskytte ulike lokale økonomiske, sosiale og politiske interesser. De ble betraktet som en terroristorganisasjon av mange land, inkludert USA og EU.

Etter forhandlinger med regjeringen ble de offisielt oppløst i 2006. Men noen fortsatte i det som ble Golfklanen.

Usuga overtok ledelsen av Golfklanen etter at broren Juan de Dios ble drept av politiet i 2012.

Brødrene hadde da sammen bygget opp et kriminelt nettverk med aktiviteter i nærmere 300 av Colombias 1.102 kommuner. I all hovedsak var gruppen konsentrert om Stillehavskysten, der det meste av kokainen blir sendt ut av landet.

Golfklanens aktiviteter inkluderer også ulovlig gruvedrift og menneskehandel. Gruppen har egne gjenger som kontrollerer narkotikatrafikk på gatenivå og står bak utpressinger og drap, opplyser stiftelsen InSight Crime, som kartlegger og informerer om organisert kriminalitet i Latin-Amerika.

– Det er på grunn av frykt at han blir respektert, sa politisjef Jose Angel Mendoza i 2017.

Han brukte geriljataktikk for å unngå å bli tatt. Han reiste for eksempel ofte med esel eller gikk til fots. Han sov aldri to netter i strekk på samme sted, opplyser colombianske myndigheter.

Usuga holdt seg trolig mye skjult i jungelen i Urabá-regionen, og med et svært strengt vakthold. Han unngikk bebodde områder, var uten telefon og var helt avhengig av budbringere.

I juni i 2017 gjennomsøkte politiet frodige bananjorder i nord, sikre på at han var i nærheten.

– Han har måttet flykte unna i siste sekund mer enn én gang, mente Mendoza den gang.

Colombias myndigheter har opplyst at han skal utleveres til USA.