Skarp ordkrig om krisen på grensen mellom Polen og Hviterussland

Statsministeren i Polen, Mateusz Morawiecki, hevder Russland står bak migrantkrisen ved den hviterussiske grensen.
Foto: Kancelaria Premiera
Polens statsminister Mateusz Morawiecki anklaget onsdag nabolandet Hviterussland for statlig terrorisme i forbindelse med migrantkrisen på grensa.
15Shares

Ordkrigen om situasjonen ble enda skarpere onsdag. Morawieckis uttalelse falt på en pressekonferanse i Warszawa, der han delte podiet med EU-president Charles Michel.

Tusenvis av migranter står fast ved grensa i et forsøk på å komme seg fra Hviterussland til Polen, i stadig kjøligere vær.

Den polske statsministeren sier han tror krisen er en «stille hevn» fra hviterussiske myndigheter for Polens støtte til opposisjonen i landet.

Hviterussiske myndigheter anklager på sin side Vesten for å ha provosert fram migrantkrisen.

– Merkel understreket at Hviterusslands bruk av migranter som pressmiddel, er umenneskelig og uakseptabel, og har bedt president Putin bruke innflytelsen sin for å få en slutt på det, skriver Merkels talsmann Steffen Seibert på Twitter.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier at Putin er hjernen bak flyktningkrisen på grensa mot Hviterussland. Han mener Putin forsøker å destabilisere EU, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Anklagene om at Russland er ansvarlig, er uansvarlige og uakseptable, svarer Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Mindre grupper med flyktninger og migranter forsøker å bryte gjennom grensebarrierene mellom Polen og Hviterussland, sier han.

– For to dager siden var det en stor konsentrasjon av mennesker nær Kuznica Bialostocka som forsøkte å krysse over. Nå er det mindre grupperinger som angriper grensa på flere steder samtidig, sier Blaszczak.

Polen hevder at hviterussiske grensevakter har avfyrt skudd i lufta for å skremme migrantene. Begge sider anklager hverandre for vold mot migrantene.

Polen har satt opp piggtrådgjerder på grensa og nekter migrantene å komme inn i landet. Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko krevde tirsdag at migrantene må få fritt leide gjennom Polen. De vil hovedsakelig komme seg til Tyskland, hevder han.

EU mener den pågående flyktningstrømmen fra Hviterussland er gjengjeldelse for sanksjonene. Nye sanksjoner er planlagt som følge av migrantbølgen, sier EU.

Situasjonen ble også diskutert på et møte i Nato onsdag. Natos medlemsland uttrykker full støtte til Polen og er klare til å gi ytterligere hjelp, sier en kilde i alliansen.

Den hviterussiske utenriksministeren Vladimir Makej sier onsdag at Vesten har provosert fram migrantkrisen. Han dro til Moskva for å møte sin russiske motpart Sergej Lavrov, som stiller seg bak påstanden. Han sier at situasjonen er orkestrert av Washington og deres europeiske allierte gjennom organisasjoner som FN, OSSE og Europarådet.

– De ber om en snarlig løsning på situasjonen og umiddelbar og uhindret tilgang til gruppen for å sikre at humanitær bistand gis, at de som trenger internasjonal eller andre former for beskyttelse, identifiseres, og at de som ønsker om å søke asyl, kan gjøre det der de er, het det i en uttalelse tirsdag.

Onsdag sendte Russland to strategiske bombefly til luftrommet over Hviterussland, ifølge Reuters. Russlands forsvarsdepartement opplyser at flyene patruljerte luftrommet og testet Russland og Hviterusslands felles luftforsvar, skriver NRK.