Bedre i norsk med Utrop

Nadia Asghar (foran) og Souad Asadi synes det er bra å lære norsk med Utrop. Her får de lettleste saker om temaer de selv er opptatt av. Lærer Kari Damhaug liker sammendragene spesielt godt.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

– Utfordringen er å velge saker som ikke er for vanskelige, sånn at jeg ikke må bruke så lang tid på å forklare innholdet. Elevene må jo føle at de i viss grad mestrer å lese avis på norsk, sier Kari Damhaug.

Hun er lærer på Rosenhoff Voksenopplæringssenter og har brukt Utrop i undervisningen siden høsten 2008. Hvis hun skal komme med kritikk, så er det at språknivået i Utrop er litt vanskelig for hennes elever. Men samtidig er avisen med på å utvide ordforrådet til elevene. Og oppsummeringer på lettnorsk er veldig bra, synes hun.

Diskusjon i grupper
Klassen er delt i fire grupper. Alle grupper velger en sak som de ønsker å diskutere. Hasjsalg og en sak om minoritetskvinner er blant det som vekker interesse.

Souad Asadi fra Irak, Nadia Asghar fra Pakistan, Akhmadova Petimat fra Tsjetsjenia og Habiba Mozathan fra Afghanistan har valgt å konsentrere seg om saken med tittelen «Intro virker best for menn». Den handler om myndighetenes introduksjonsprogram for å få nye innbyggere ut i arbeidslivet.

 – Det er veldig bra at det finnes en avis som skriver om minoritetsgrupper og de problemene vi har, sier Souad Asadi, som kom til Norge i 2005. Hun kjenner seg godt igjen i saken hun og gruppen diskuterer.

 – Jeg vet hvorfor slike kurs ikke virker så godt for minoritetskvinner. De har ofte mange barn og dårlig helse, sier Souad Asadi. Selv har hun fire barn hjemme, og det krever sitt for å delta på norskkurs seks timer hver dag.
 – Jeg syns at kurset burde være bedre tilrettelagt for kvinners hverdag, sier hun.
    Nadia Asghar fra Pakistan synes det er greit med sekstimersdag. Hun har ikke barn ennå, men bruker tre busser for å komme på kurset.

Relevant innhold
I en annen gruppe, som består av fire menn, er saken om hasjsalg mer interessant. De fire synes at saken er bra, og at avisen tar for seg alle perspektiver i problemet.
Klassen bruker også den lettleste avisen Klar Tale for å diskutere saker, men innholdet i Utrop vekker mer interesse.
– Jeg ser at de blir mer nysgjerrige. Innholdet i Utrop ligger elevenes hjerter nær,  sier Kari Damhaug.