Frp-politikere og høyreekstremister finner sammen i hetsgruppe

Per Sandber, leder justiskomiteen på Stortinget
Foto: FrP
Frps nestleder, Per Sandberg, og flere andre profilerte Frp-politikere er med i en hetsgruppe på Facebook hvor også flere profilerte høyreekstremister har tilhold, skriver nettstedet Radikal Portal.

Nylig kunne Radikal Portal avsløre at det i den lukkede Facebook-gruppa «Frp Venneside» har foregått en stygg hets mot AUF etter terrorangrepene på Utøya. I dag kan vi avsløre at en rekke fremtredende Frp-politikere står som medlemmer av denne gruppa, uten å ha tatt til motmæle mot den stygge hetsen den siste tiden.

Sandberg, Njåstad og Ørsal Johansen
Medlemsoversikten for gruppa viser at flere sentrale Frp-politikere er medlem av gruppen. Den mest profilerte av disse er nestleder Per Sandberg, men han er ikke alene som profilert Frp-medlem i gruppen. Ellers deltar stortingskollegene Helge Andre Njåstad og Morten Ørsal Johansen.

 
Foto : Skjermdump
Også en rekke sentrale rådgivere i partiet og ansatte i partiorganisasjonen har funnet sin tilhørighet her. Radikal Portal har kryssjekket medlemslista i gruppa opp mot oversikten over lokallag som finnes på Frps hjemmesider.

Resultatet fra søket viser at rundt 10 prosent av gruppas medlemmer har tillitsverv i partiet per i dag. Her finner man politisk rådgiver og tidligere FpU-leder, Chim Andreas Kjølner, og politisk rådgiver i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ronny Røste. Tidligere stortingsrepresentant Torgeir Trældal står også på gruppas medlemsliste.

Partiets «grunnfjell» er også svært godt representer på medlemslista. Undersøkelser Radikal Portal har gjort viser at svært mange ledere og nestledere i partiets lokallag er medlemmer i gruppa. Medlemmer er også fylkeslederne Johan Aas (Hedmark), Morgan Langfeldt (Buskerud) og Kristian P. Wilsgård (Troms).

Samrøre med høyreekstremister
Men ikke bare Frp-politikere deltar. Det gjør også flere profilerte høyreekstremister, som tydeligvis har få problemer med å støtte en gruppa og dens politiske ståsted.

 
Foto : Skjermdump
Blant de mest profilerte blant disse finner vi tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), Ronny Alte, tidligere ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvard Krane, og sørlendingen Dan Eivind Lid, som i fjor plasserte et grisehode foran en moské i Kristiansand. I tillegg finnes det på medlemslista flere personer som, etter det Radikal Portal kjenner til, er sentrale støttespillere i NDL og Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

Støttegruppa reagerer sterkt
Den nasjonale støttegruppa for de etterlatte etter terroren 22. juli reagerer sterkt på avsløringene i saken.

 
Foto : Skjermdump
– Vi tar sterk avstand fra holdninger som støtter tankegodset som drepte til sammen 69 mennesker på Utøya og åtte i Regjerings-kvartalet sommeren 2011, sier leder Trond Henry Blattmann til Radikal Portal.

Han understreker at mange av uttalelsene som sto å lese i Facebook-gruppa «Frp Vennnegruppe» oppfattes som støtende av medlemmene hans.

– En rekke av uttalelsene i denne Facebook-gruppa er totalt uakseptable og veldig sårende for de etterlatte, pårørende og overlevende etter 22. juli.

Bekymret for at ytringene får stå

 
Foto : Skjermdump
Blattmann er svært bekymret for at ingen har tatt til motmæle mot de ekstreme ytringene og fått dem fjernet fra Facebook-gruppa.

– Det er meget skuffende og bekymringsfullt av ingen av medlemmene i denne gruppa har reagert på disse uttalelsene, og sørget for å få dem fjernet, understreker han.

Etter det Radikal Portal kjenner til, har det vært en viss intern kritikk på gruppa rundt noen av uttalelsene, men denne kritikken har ikke vært rettet mot de mest ekstreme uttalelsene.

Radikal Portal har vært i kontakt med Fremskrittspartiet sentralt for å få en kommentar til saken. Partiet har ikke besvart våre henvendelser.

Les relaterte saker fra Radikal Portal:

Grov hets fra Frp-tilhengere: — Massedrapene på Utøya var jakttrening
Vern om den “stille stemmen” i midten.

Saken er skrevet av Radikal Portal. Republisert etter avtale.