Nigeriansk kvinne sendt ut av Norge på falskt pass

Hassan Yusuf har bodd store deler av livet i Norge. Likevel ble han utvist fra landet
Foto: Scanstockphoto
– Vanlig praksis, ifølge Politiets utlendingsenhet (PU).

– Vi mener dette er uredelig gjort av PU å bruke et reisedokument som tidligere ble stemplet som falskt. Det er et klart tegn på at PU er ivrige på å få sendt ut folk, sier advokatfullmektig Therese Schøne ved advokatfirmaet Kløvfjell til Dagbladet.

Kvinnen var prostituert i Norge og ble pågrepet av politiet i 2008. Da kvinnen hadde passet på seg, gjorde hun det klart at dette ikke var hennes virkelige identitet. 

– Passet er undersøkt med tanke på ektehet. Undersøkelser foretatt av politiet tilsier at passet overveiende sannsynlig er forfalsket, skriver UNE i avslaget på asylsøknaden fra 2013, men videre sier UNE de ikke kan vite sikkert hva som er hennes rette identitet, sier Schøne.

– Uverdig behandling
Nå reagerer advokatfirmaet på måten kvinnen ble sendt ut på.

– Det finnes ikke tvil om at hun hadde fått avslag på asylsøknad og oppholdstillatelse, men det handler om måten hun ble sendt ut på. Vi mener det er uverdig behandling av personer som er ofre for menneskehandel, sier Schøne til Dagbladet.

– Vanlig praksis
Kommunikasjonsrådgiver Monika T. Olsen sier at det viktigste ikke er om ID-papirene er ekte når de sender ut utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge.

– Hvis personer ikke har gyldige ID-papirer, må PU innhente en aksept fra hjemlandets myndigheter.

I Nigeria er forfalsking av ID-dokumenter relativt utbredt, så derfor hender det at nigerianske statsborgere blir sendt tilbake med falske pass.