Mener muslimer forskjellsbehandles

Talsmann Junes Kock på et av seminarene i regi av Hizb-ut Tahrir i Danmark
Foto: Hizb ut-Tahrir Skandinavien
– Når vanlige dansker skriver at de vil sprenge moskeer, lemleste og drepe muslimer, blir det forklart med følelser som koker over i en vanskelig tid. Men hvis en muslim skrev det samme om kirker eller synagoger, så kan vi forestille oss reaksjonene, sier Junes Kock, talsmann for Hizb-ut- Tahrir i Danmark. 
0Shares

Junes Kock, tidligere Mads Kock, er lei av å bli konfrontert med å være talsmann for et voldelig parti og mener mange muslimske innvandrere blir undertrykket i Danmark. Det sier han i et intervju til det danske avisen Politiken. Den etnisk danske muslimen er likevel ikke ensidig i sine påstander, og hevder at fordommene også går andre veien. 

Det er masse fordommer fra innvandrerne mot danskene. På samme måte som mange danske vil gjøre kulturen og religionen til problemet, går det også den andre veien. Noen ganger spør jeg innvandreren: Hvor mange dansker og danske holdninger kjenner du egentlig?

Gjenskape islamsk levemåte

Hizb ut-Tahrir i Danmark er kjent for å være svært konservative. Men partiet har også tiltrukket seg en del vanlige muslimer som ikke nødvendigvis deler ideologien til den harde kjernen i bevegelsen. 

 

 Vi har et globalt mål om å gjenskape en islamsk levemåte, med alle de lover og regler det innebærer. Og i det er en islamsk stat simpelthen en nødvendighet, når vi snakker om den muslimske delen av verden, sier Kock. 

Når det gjelder Danmark, forteller han at de arbeider for å opprettholde best mulige betingelser for muslimer.

Vi er ikke her for at lage et annet samfunn enn det vi befinner oss i. Det går jo ikke an å trekke et system de ikke er overbevist om, ned over hodene på folk. Men for de muslimene som oppholder seg permanent vil vi minne dem om at de er en del av en global islamistisk nasjon, sier han.

Fakta:

Hizb ut-Tahrir (arabisk for “befrielsespartiet”) er et globalt sunniislamisk politisk parti, som ønsker at skape en samlet stat – et kalifat – i den islamske delen av verden. Partiet er imot vold mot sivile. Store Norske Leksikon omtaler partiet som “fundamentalistisk”. 

Partiet ble stiftet i 1953 i Jerusalem av høyesterettsdommer Sheikh Taqiuddin an-Nabhani. Partiets øverste ledelse holder i dag til i Jordan. Partiet eksisterer i mer enn 40 land, men er forbudt i en lang rekke arabiske land.

Den danske Riksadvokaten har flere ganger, og senest i 2008, undersøkt om Hizb ut-Tahrir kan tvangsoppløses ved lov, men det ble fastslått av partiet er lovlig. Nå forlanger flere en ny undersøkelse.