Bestefar brøt loven, barnebarn sendes ut

Tingrettsracer: asyladvokaten Arild Humlen har vunnet 10 av 14 saker mot UNE de siste to årene.
Foto: Wikimedia Commons
Ahmed (3) og hans fire søskenbarn blir sendt ut av Norge på grunn av bestefarens proformaekteskap. Hadde de bodd i Sverige eller Danmark hadde de mest sannsynlig fått bli.
0Shares

– Jeg synes det er ganske urettferdig at dette gjelder tredje generasjon, sier Fehmi Buga, Ahmeds pappa, til NRK.

Buga, hans to søstre og deres barn mister sine oppholdstillatelser i Norge fordi de fikk den opprinnelige tillatelsen gjennom farens ekteskap.

Familien saksøkte Utlendingsnemnda for vedtaket, men nå har de tapt i tingretten. Det hjelper ikke at barn og barnebarn ikke kan klandres for lovbruddet, og at de har fått permanente oppholdstillatelser i Norge på selvstendig grunnlag.

Ekstraordinært
– Hvis dommen blir stående, betyr det at annen- tredje- og fjerdegenerasjon kan miste sine oppholdstillatelser og statsborgerskap på bakgrunn av noe besteforeldre og tippoldeforeldre har gjort. Det er på mange måter ingen grenser, sier familiens advokat Arild Humlen.

Han anker saken direkte til Høyesterett fordi han mener dette er en ny praksis som må stoppes umiddelbart.

– Rettstilstanden i Norge er ekstraordinær og uten like i andre skandinaviske land, hvor det må være identifikasjon mellom svik og den tillatelsen man får, sier Humlen.

Seksjonsleder i Utlendingsnemnda, Mats Risbakken, mener det er opp til politikere å eventuelt vurdere loveverket. 

– Her har de fått en tillatelse som de i utgangspunktet ikke burde ha hatt. Da åpner regelverket for at det fattes vedtak om tilbakekall, noe både vi, UDI og nå også tingretten mener det er adgang til.