– Ingen blir utstøtt om de dropper omskjæring

 
Foto: Kari Bye
Forstander Ervin Kohn (bildet) vil orientere jødiske par som spør om at omskjæring er en religiøs plikt i ortodoks jødedom.
0Shares

Onsdag la fritanke.no ut et intervju med et jødisk ektepar i USA som mente at det er helt greit å omskjære, men som også mener det er helt greit å droppe det. Ekteparet avviser at det er noen slags “religiøs plikt”.

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, vil ikke gå så langt, men understreker at ingen norske jøder blir fordømt eller nedvurdert om de gjør det ene eller det andre.

– Alle jøder velger hvilke forpliktelser de selv ønsker å overholde, sier han til fritanke.no..

Religiøs forpliktelse
Kohn forteller at omskjæring som forpliktelse følger av at Det mosaiske trossamfunn i Norge er en ortodoks jødisk menighet. Han kan derfor ikke, som forstander, gå ut og si som det jødiske ekteparet i USA at omskjæring er valgfritt – at det ene er like greit som det andre.

– I ortodoks jødedom er omskjæring en religiøs forpliktelse. Kommer det et jødisk par til meg og spør om råd, så informerer jeg om det. Men samtidig er det som sagt ingen som kontrollerer hva våre medlemmer faktisk gjør. Ingen blir fordømt eller karakterisert som «ikke fullverdige jøder» eller noe slikt hvis de ikke gjør det, sier Kohn.