Rekordstor innvandrer-utvandring

Hassan Yusuf har bodd store deler av livet i Norge. Likevel ble han utvist fra landet
Foto: Scanstockphoto
Årlig forlater vel 30.000 personer fjord og fjell for godt. 20.000 av dem som flytter fra Norge hvert år har innvandrerbakgrunn.
0Shares

Økning fra rundt 20.000 til over 30.000 personer som forlater Norge i hvert av de siste par årene gjør utvandringen større en noensinne, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrås ferske rapport Utvandring blant innvandrere i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Forskerne grupperer “utvandrerne” i tre kategorier:

* Vesteuropeere/vestlige fra “gamle” EU, USA og Australia.

* Gruppe to er “nye” EU – altså de nye østeuropeiske landene som ble EU-medlemmer med fri arbeidsmigrasjon fra 2004 og 2007.  

* Andre, fra blant annet Asia og Afrika, er tredje og siste gruppe.

Innvandrere reiser ut, flyktninger blir igjen
I alle grupper er personer av ung alder og med få års opphold i Norge dem som først forsvinner ut igjen.  I motsatt ende er det forsvinnende få personer som er over 60 år og har mer enn 16 års botid i Norge som reiser annetsteds. Folk som kom hit til landet som flyktnnger, reiser rimeligvis heller ikke så ofte ut igjen. 

Ifølge forskerne er det “vesteuropeerne” som er mest følsomme for økonomiske forskjeller mellom Norge og andre land når de velger mellom å flytte og å bli. 

Store grupper innvandrere fra land som Polen, Latvia, Romania med flere, ser ikke ut til å være like følsomme for norsk økonomsk utflating.

Last ned rapporten her.