NOAS og ARS reagerer mot Keshvari-utspill

 
Foto: Reynir Johannesson/FrP
Frps innvandringspolitiske talsmann, Mezyar Keshvari, mener Norge bør slutte å ta imot asylsøkere. Utspillet møter motbør fra både NOAS´ (Norsk Organisasjon for Asylsøkere) og Antirasistisk Senters side.
0Shares

Stortingsrepresentanten (bildet) mener Norge må jobbe internasjonalt for at Flyktningkonvensjonen fra 1951, som han mener er utdatert, endres.

– En måte å gjøre dette på kan være at vi rett og slett slutter med asylordningen slik den er og kun tar imot flyktninger. Det forutsetter at det opprettes noen større flyktningemottak rundt i verden, fremfor å bruke så mye ressurser i etterkant på å finne ut hvem som er reelt forfulgt og ikke, sier Keshvari til Aftenposten.

Ifølge Keshvaris nye forslag til asylpolitikk-modell vil asylsøkere som kommer utenom FN-systemet ikke bli akseptert. Samtidig vil man opprette flere leirer i nærområdene der det er konflikter, og at Norge og andre europeiske land kartlegger hvor mange flyktninger de har kapasitet til å ta imot.

En debatt som tvinger seg frem
Keshvari mener debatten om å slutte å ta imot asylsøkere tvinger seg frem i hele Europa, blant annet i lys av den aktuelle situasjonen i Middelhavet og den vanskelige økonomiske situasjonen i flere av de søreuropeiske landene.

– Jeg tenker at vi må sende et klart og tydelig signal til verden om at vi har sluttet med den biten av det som går på å ta imot asylsøkere. Og det er ikke noe ett land kan gjøre alene, men jeg tror dette er en debatt som må komme, sier Frp-politikeren til Aftenposten.

Reagerer sterkt
Generalsekretær i NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), Ann-Magritt Austenå, reagerer sterkt på forslaget, og kaller det “hårreisende”.

– Her ser det ikke ut til å være noen grenser for hva politikere gjør for å skyve ansvaret for konsekvensene av krig og sammenbrutte stater over på nærområdene. Norge kan ikke frita seg for medansvar for det som skjer. Vi bidro i bombingen av Libya, som i dag er en kamparena mellom ulike væpnede, kriminelle grupper som gjør landet ulevelig for flyktningene og tvinger dem ut på Middelhavet, sier Austenå til Aftenposten.

Foto: Arkiv.

Billig og populistisk
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, kaller utspillet billig og populistisk

– Her har vi et Frp på velgerjakt. Barn og gravide drukner i Middelhavet, mens FrP deltar i en regjering som gjør minimalt for å hjelpe. I stedet holder FrP på med det gamle, verdiløse, politiske spillet mot mennesker på flukt. Når de ikke skammer seg, får vi andre grine, sier han til utrop.no.

Steen sier Keshvari må gjerne mene at asylsystemet bør avvikles, men legger til at det blir falskt når det fremstilles som et like bra alternativ .

– Med løsningen Keshvari foreskriver, ville han selv trolig ha tilbrakt mye av, eller hele, barndommen i en flyktningleir. Jeg jobber for at folk som flykter fra diktatur og krig skal unngå dette, slik Keshvari gjorde. Keshvari jobber for en hardere situasjon for menneskene som er på flukt i dag.

Vil bli værende lengre i leire
Skulle Keshvari-modellen gjelde i asylpolitikken generelt ville konsekvensene blitt skjebnesvanger for mange.

– FNs flyktningleirer er overfylt med mennesker som er anerkjent som flyktninger av FN. FN har ingen andre steder å sende dem, så da blir de værende i leirene. Hva vil ville få med Keshvaris system, er i all hovedsak flere store leire hvor flere vil bli værende lengre.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

Er det legitimt å trekke frem bakgrunn, når en som selv søkte om beskyttelse fra Norge nå vil avvikle den nåværende asylordningen?

– Folks bakgrunn bør ikke trekkes inn i utide. Dette er ikke utide, og handler heller ikke om hans “opprinnelse”. Her handler det konkret om å ha nytt godt av en politisk ordning han nå ønsker å avvikle, for så å late som at resultatet blir like bra for dem som i fremtiden har samme behov, legger han til.

Link til pressebildet.