Afghanistan er nå verdens farligste land for kristne

Afghanistan har etter Talibans overtakelse rykket opp til førsteplassen på World Watch List, Åpne Dørers årlige rapport over hvilke land kristne forfølges mest i.
Foto: Open Doors
For første gang på 20 år er førsteplassen på Åpne Dørers liste over land der kristne forfølges overtatt av noen andre enn Nord-Korea.
567Shares

Afghanistan er nå regnet som det landet i verden der det er farligst å leve ut sin kristne tro. I 20 år har førsteplassen på World Watch List vært holdt av Nord-Korea, mens andreplassen gjerne har vært Afghanistan. I år er det byttet om. Ikke fordi det har blitt bedre i Nord-Korea, men fordi Afghanistan er blitt så mye verre.

World Watch List (WWL) er den internasjonale organisasjonen Åpne Dører (Open Doors) sin årlige rapport over forfølgelse av kristne verden over. Årets liste ble offentliggjort onsdag 19. januar.

Da Taliban tok makten i Afghanistan, begynte en klappjakt på de kristne, skriver Åpne Dører på sine nettsider. «Menn ble drept, kvinner og unge jenter voldtatt og solgt. Hverdagen for den kristne minoriteten i Afghanistan er fortvilende, og de som ikke allerede er tatt befinner seg på flukt eller er gått i dekning.»

Sporer opp kristne

Rapporten maler et sjokkerende bilde av livet for Afghanistans lille, dypt skjulte kristne minoritet:

  • Kristne menn står overfor en nesten sikker død hvis troen deres blir oppdaget.
  • Kvinner og jenter kan unnslippe døden, men kan bli tvangsgiftet med unge Taliban-krigere som ønsker “krigsbytte”. Kvinner og jenter blir voldtatt og solgt.
  • Den påtroppende Taliban-regjeringen fikk tilgang til opptak og rapporter som bidro til å identifisere kristne som ofte ble arrestert, for å identifisere nettverk av kristne, før de blir drept.
  • Taliban-krigere sporer aktivt opp kristne fra eksisterende etterretning. De går til og med dør-til-dør for å finne dem.
  • Mye av den kristne befolkningen har flyktet til landlige områder eller flyktningleirer i naboland – som alle er land som ifølge WWL har en fiendtlig innstilling til kristne.

Generalsekretær i Åpne Dører i Norge, Morten Askeland, forteller at organisasjonen av ulike grunner ikke kan gå ut med tall på hvor mange av de kristne i landet som er drept.

– Det som teller nå, er å beskytte de som fortsatt er på flukt – ikke å gi Taliban ytterligere opplysninger som kan avdekke kildene våre, sier han i en pressemelding.

«Talibanisering» i Vest-Afrika

Åpne Dører frykter også at Kabuls fall vil føre til en «talibanisering» i Vest-Afrika og utover. De opplever en ny stemning av uovervinnelighet blant andre jihadistgrupper i verden.

– Endringen der Afghanistan klatrer til toppen av World Watch List gjør inntrykk. I tillegg til den lidelsen dette representerer for en hel befolkning, kan det sende et tydelig budskap til islamistiske ekstremister internasjonalt. De ser at korrupte og vestligstøttede regimer kan knekkes – bare de prøver hardt og lenge nok, sier Askeland.

Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, ser med uro på årets rapport og den økende forfølgelsen av kristne verden over.
Foto : KPK

Rapporten peker på at disse effektene ennå ikke er fullt ut følt i WWL 2022-rapporteringsperioden (1. oktober 2020 til 30. september 2021), men viser til sterke tegn på at volden vil komme til å øke ytterligere i land som Nigeria, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Burkina Faso, Niger og DR Kongo – land med allerede høye nivåer av vold.

Forfølgelsen øker jevnt over

Det er ikke bare Afghanistan og Vest-Afrika som bekymrer Åpne Dører. I år som i fjor registrerer WWL de høyeste nivåer av forfølgelse siden den første listen ble publisert for 29 år siden, og viser en jevn økning de siste årene.

WWL har funnet at det nå er over 360 millioner kristne som lider under høyt nivå av forfølgelse og diskriminering på grunn av sin tro – en økning på 20 millioner fra i fjor. Tallet representerer én av sju kristne over hele verden.

Blant funnene til WWL kan vi blant annet lese at:

  • Hver dag blir 16 kristne drept for sin tro
  • Hver uke blir 98 kirker ødelagt eller stengt
  • Hver måned blir 514 urettmessig fengslet for sin tro

– Årets World Watch List er urovekkende. Med selvsikre islamister, gjenoppstått nasjonalisme og et Kina med stadig mer sofistikerte former for digital forfølgelse, virker det som om vi går inn i en tid med svekkede menneskerettigheter. I en slik situasjon er det viktigere enn noen gang å fremme og beskytte trosfriheten, sier Askeland.

FAKTABOKS:

TOPP 10 LAND PÅ WWL2022:

(fjorårets plassering i parantes)

1 Afghanistan (2)

2 North Korea (1)

3 Somalia (3)

4 Libya (4)

5 Yemen (7)

6 Eritrea (6)

7 Nigeria (9)

8 Pakistan (5)

9 Iran (8)

10 India (10)